FaceBook

האם אלכוהול ובעיקר יין, מותרים לחולי סוכרת?

כוסות יין ושולחן
Rate this post

לשאלה הזו התייחסנו במאמר נפרד, תחת הכותרת: סוכרת – מזונות ומשקאות שצריך להגביל, ושם ציינו את ההבדל בין יין יבש למשקאות אחרים בהשפעתם על רמות הסוכר בדם. במאמר הנ”ל חילקנו בין משקאות אלכוהוליים המכילים סוכר שלהם השפעה שלילית, כלומר מעלים את רמות הסוכר בדם, לעומת אלו שאין בהם סוכר ובעיקר יין יבש, שלהם אין השפעה שלילית, ובמקרים מסוימים, אף יתרמו לירידה ברמות הסוכר.

ישנו גם הבדל בין סוכרת מסוג 2 לבין סוכרת מסוג 1
בסוכרת סוג 2, שתיה מאוזנת וסבירה של אלכוהול מביאה לייצור ושחרור מוגבר של אינסולין ולהפחתת פירוק מאגרי גלוקוז על ידי הכבד, בעוד שלגבי סוכרת מסוג 1, נמצא בניסויי מעבדה שצריכת אלכוהול, גורמת לתהליך אוטואימוני (בו הגוף פועל נגד עצמו), כנגד תאי בטא עובריים, האחראים על ייצור האינסולין.

מחקר רחב היקף שנעשה ע”י צוות חוקרים מאוניברסיטת דרום דנמרק, בראשותה של פרופסור ג’יין טולסטרופ, על מעל ל 70 אלף גברים בנשים, במשך כמעט 20 שנים, שופך אור על הנקודה החשובה הזו:

כמעט 29 אלף גברים ו 42 אלף נשים השתתפו במחקר שכלל סגנון חיים והרגלי אכילה. מתוך הקבוצה הזו חלו בסוכרת 859 גברים ו 887 נשים. המחקר מראה, שאותם גברים שצרכו 14 מנות יין בשבוע, הקטינו את הסיכון לחלות בסוכרת ב 43%, ונשים שצרכו 9 מנות יין בשבוע הקטינו את הסיכון לפתח סוכרת ב 58%. גם צריכת 7 כוסות יין בשבוע השפיעו לטובה, והפחיתו את הסיכון ללקות בסוכרת ב 25% אצל גברים ן 30% אצל נשים.

המחקר לא חילק בין סוגי הסוכרת, אך נציין שמבחינה סטטיסטית, סוכרת מסוג 2 נפוצה ב 90% מכלל האוכלוסייה.
התוצאות החיוביות מתייחסות לשתיית יין. לגבי שתיית בירה היו תוצאות חיוביות מסוימות ובחלק מהמקרים לא נראתה כל השפעה. לעומתם, לשתיית ג’ין, וודקה וליקרים, השפעה שלילית ברורה.

השפעה חיובית של שתיית יין ניתן לראות גם בהרגלי התזונה של הצרפתים:
למרות אכילת מאכלים עתירי שומן רווי, כמו גבינות שמנות וכבד אווז, התחלואה בצרפת במחלות לב וסוכרת, נמוכים יחסית.
מנהל המחקר הרפואי הראשי של האגודה האמריקאית לסוכרת, ד”ר ויליאם צ’פלו, מייחס חשיבות למחקר שנעשה בדנמרק, אך גם מביע הסתייגות מסוימת. ד”ר צ’פלו מסביר, שיתרון המחקר הוא בכמות האנשים הגדולה שנטלו בו חלק, ובתקופה הממושכת על פניה השתרע המחקר. אולם, מכיוון שמחקר מסוג זה לא נעשה במעבדה בתנאים סטריליים ומבודדים, קשה לדעת את כל הנתונים בפרטי פרטים. למשל, האם האנשים שהשתתפו במחקר עשו דיאטות שונות במהלך השנים? כיצד הם התמודדו עם הבעיות הרפואיות שלהם? ועוד.

למרות תוצאות המחקר, מומחים וחוקרים עולמיים בעלי שם, כמו למשל ד”ר ברנס מארגון הסוכרת בבריטניה, אינם ממהרים להמליץ לסוכרתיים על שתיית יין מעבר להמלצות הנהוגות עד כה על ידי שירותי הבריאות, ונשארים נאמנים לאכילה בריאה, פעילות גופנית והרזיה במידת הצורך.

    יש לך שאלה לאורון? השאר/י הודעה ונחזור אליך בהקדם

    מאשר/ת לקבל את הניוזלטר ואשמח לקבל 10% הנחה לקניה ראשונה!