האיברים הקשורים לאלמנט האדמה, הם הקיבה והטחול האחראים לתהליך העיכול: הקיבה מקבלת אספקה סדירה של מזון ונוזלים ותפקידה ללוש אותם, לערבבם עם מיצי העיכול עד ליצירת עיסה דלילה, ולשחרר אותם באופן מבוקר לצינור העיכול. פעולה זו של הקיבה מאפשרת לטחול להפריד בין האנרגיה החיונית שבמזון (GU QI) לבין הפסולת, ולהעלות חלק מאנרגיית המזון לריאות. את חלקה האחר הוא מפזר בעזרת אנרגיית הקיבה לרקמות הגוף, בעיקר לשרירי הגפיים. מהקיבה עובר המזון למעי הדק, שם הוא מתערבב עם מיצי הלבלב והמרה וממשיך את תהליך ההפרדה בין החלק הטהור והחיוני שבמזון לבין הפסולת.
ה- NEI JING ממשיל זאת להיררכיה פקידותית:
"הקיבה פועלת כפקיד של מחסני התבואה הציבוריים, והיא מעניקה את חמשת הטעמים… את המעי הדק אפשר להשוות לאותו פקיד שאוצרות מופקדים בידיו והוא גורם לשינויים בחומר פיסי".
למרות שהלבלב אינו מוזכר באופן מפורש בכתבים העתיקים הוא בעל חשיבות עצומה וקשור לאלמנט האדמה באופן הבא:
הלבלב מפריש למעי הדק מיץ עיכול המכיל אנזימי עיכול שונים, וחומר בסיסי הסותר את חומציות המזון המגיע מהקיבה.
הלבלב מפריש לדם את ההורמון אינסולין המכניס את הגלוקוז לתוך התאים. בתפיסה הסינית נחשב הלבלב לאחראי על הטעם המתוק הקשור לאלמנט האדמה.
את השפעת אלמנט האדמה על הגוף והנפש ניתן ללמוד מה-INNER CLASIC:
"הכוחות המסתוריים של האדמה יוצרים לחות בשמיים ואדמה פוריה בארץ. הם יוצרים בגוף את הבשר, הטחול (והקיבה), הם יוצרים את הצבע הצהוב ונותנים לקול את היכולת לשיר, הם יוצרים את הפה (וחוש הטעם), את הטעם המתוק ואת רגשי הדאגה".
חולשה באנרגיית הטחול SPLEEN QI DEFICIENCY
סימנים וסימפטומים:
צואה רכה, חולשה, עייפות, בטן נפוחה לאחר הארוחה, חוסר תיאבון, לשון חיוורת ותפוחה, עם סימני שיניים ודופק חלש.
במקרים חמורים של חולשת טחול ייתכנו צניחת איברים, השתנה תכופה ודימום ספונטני.
טיפול תזונתי:
הטיפול התזונתי יכלול מזונות חמימים או לפחות נייטרליים. מזון נא מהמקרר או בעל איכות מקררת, יחליש את אש העיכול ואת אנרגיית המחמם האמצעי ועלול ליצור לחות שתחמיר את המצב. מזון מתאים לחיזוק יכיל את רוב הפחמימות המורכבות ומוצרים מסוימים מהחי. מזונות אלו יהיו בעיקר מתוקים וחריפים על מנת לחזק ולהמריץ, כפי שמתאר זאת
ה-NEI JING:
"טחול חולה נוטה לעבוד באיטיות ובעצלתיים. אז צריך לאכול מיד אוכל מתוק כדי להרגיע אותו. משתמשים באוכל מר כדי לנקז את הטחול, ובאוכל מתוק משתמשים כדי להוסיף לו ולחזק אותו".
אלו המזונות המועילים במיוחד:
- ירקות עשירים בפחמימות כגון: גזר, בטטה, דלעת, אפונה, שעועית ירוקה, לפת, תפוח אדמה, גזר לבן (PARSNIP), סלק אדום.
- דגנים מבושלים היטב או כדייסה: שיבולת שועל, אורז מתוק, כוסמת, קינואה, תירס.
- ירקות ותבלינים חריפים: בצל, כרישה, פלפל שחור, ג'ינג'ר, קינמון, שומר, שום, אגוז מוסקט, עלי חרדל, ריחן.
- כמות קטנה ומבושלת היטב של מזון מהחי, כגון: מקרל, טונה, אנשובי, עוף, הודו, כבש ובקר. מבין מוצרי החלב ניתן לצרוך כמויות קטנות של מוצרים שעברו תהליך תסיסה והחמצה, כגון: חמאה, יוגורט, לבנה, קוטג', ריוויון ודומיהם. רצוי לאוכלם עם ירקות ותבלינים חריפים.
- מזון מתוק בכמות קטנה כמו: סירופ אורז, סירופ שעורה, מולסה, לפתן פירות מבושלים או מאודים, משמש, ענבים, פאפיה, תאנים, תמרים, דובדבנים, קוקוס, ליצ'י.