על פי הרפואה הסינית דימום עלול לנבוע מאחת מן הפתולוגיות הבאות:
חוסר צ׳י
חוסר צ׳י עלול לנבוע מתזונה מקררת או מלחות המחלישה את הטחול, ממחלה כרונית, ממאמץ יתר ומאיבוד דם.
הדימום יופיע על פי רוב מהפתחים התחתונים: בצואה, בשתן ומן הרחם, מכיוון שהצ׳י לא מסוגל להחזיק את הדם בכלי הדם. גוון הדם יהיה טרי ובהיר ויופיעו סימני חוסר צ׳י נוספים.
חום
חום עלול להתפתח כתוצאה מתזונה מחממת, משימוש באלכוהול ומעישון, מחום חיצוני שפולש ואינו מסולק כראוי, ומחסימה המתפתחת לחום. הדימום, הנובע מהחום שגורם לדם לגלוש ולצאת מכלי הדם, יהיה שופע ומקורו יכול להיות בחלק גוף עליון או תחתון. גוון הדם יהיה בהיר, או כהה ובוהק, ויופיעו סימנים וסימפטומים נוספים של חום.
חום מחוסר ין
פגיעה בין נגרמת מחום, תזונה מחממת ומייבשת נוזלים, הרגלי אכילה גרועים כגון אכילת לילה, מאמץ יתר, מחלה כרונית או איבוד דם. הדימום יהיה בדרך כלל מועט ובגוון טרי או אדום כשני, והוא יכול להופיע בשיעול, מהאף, מתחת לעור, בצואה, מהרחם או בשתן. יופיעו סימנים וסימפטומים נוספים של חוסר ין.
חסימת דם
חסימת דם מתפתחת בדרך כלל ממתח נפשי, הגורם לחסימת צ׳י הכבד, או מהרגלי אכילה גרועים או מהופעתו של גורם אחר החוסם תנועת צ׳י ודם.
חסימת הדם לא מאפשרת לדם חדש שנוצר להיכנס לכלי הדם, לכן הדם דולף החוצה. בנוסף, חסימה עלולה להתפתח לחום.
גוון הדם יהיה כהה, הדם מכיל גושים והדימום ילווה בכאב.
טיפול:
טיפול בדימום דורש התייחסות נוספת פרט להפסקת הדימום, ויש לכלול בו את הפעולות הבאות:
- להפסיק דימום.
- להניע צ׳י ודם.
- לטפל בשורש הבעיה.
- לרסן צ׳י מורד.
- לחזק צ׳י ודם.
מפסיקי דימום:
מזונות קרים להפסקת דימום הנובע מחום:
- תרד – מפסיק דימום כללי, אך מועיל בעיקר במצבים של דימום מהאף או דם בצואה. מכיל ויטמין K למנגנון קרישת הדם, ויטמין C וברזל לחיזוק הדם.
- עלים או שורש סרפד – מסייע לעצור דימום מהאף, בשיעול, מהקיבה, המעיים, ובשתן. ניתן להניח עלים חלוטים על פצע פתוח כדי להפסיק דימום חיצוני.
- עלי פטל (RASPBERRY) – מכווץ ומפסיק דימום קל, בעיקר משמש לטיפול בדימום ויסתי רב, מתמשך או בין מחזורי הווסת. פעולת השורש חזקה יותר.
- עלי אוכמניות (BLACKBERRY) – מכווץ ומפסיק דימום, בעיקר בדרכי השתן, במעיים, מן הרחם, שיעול דמי ודימום מהאף.
- עלי סלק-מפסיק דימום כללי.
- סלרי וחסה – לכל דימום הנובע מחום, בעיקר דימום בשתן.
- חציל – מפסיק דימום רחמי, טחורים מדממים ודם בשתן, מניע דם תקוע ברחם.
- לימון – מיץ לימון טרי סחוט, מדולל במים, מסייע לעצירת דימום כללי.
- קליפת אלון (OAK BARK) – מכווץ חזק ומפסיק דימום. מעלה צ׳י ומונע צניחות לדימום מהאף, מהפה ומאיברים פנימיים, מהרחם, בצואה ובשתן. מסייע לחידוש רקמות ולריפוי פצעים.
- ילקוט הרועים (SHEPHERDS PURSE) – מפסיק דימום חיצוני ופנימי מכל האיברים, מוריד לחץ דם גבוה ומניע חסימות דם. לדימום בקיבה, מעיים, כליות, ריאות והקאה או יריקה של דם, דימום וגינאלי.
מזונות חמימים מפסיקי דימום שמקורו בחוסר צ׳י:
- פלפל אדום חריף (CAYENNE) – מפסיק דימום כללי, חיצוני ופנימי, ומניע דם. מכיל ויטמין K ,C וביו פלבנואידים, ולכן מועיל לקרישת הדם ולחיזוק כלי הדם. ניתן ליטול בקפסולה או בטינקטורה.
- חומץ – כפית אחת בכוס מים מסייעת להפסיק דימום מפי הטבעת והקאת דם, ולהניע חסימות דם.
- ערמונים – מפסיקים דימום מהאף, הקאת דם ודם בצואה, מניעים חסימות דם.
- כרישה – מפסיק דימום כללי ומניע דם.
- גויאבה – מפסיקה דימום כללי ומחזקת את כלי הדם.
מזונות נייטרליים מפסיקי דימום:
- זיתים – לעיסה איטית מפסיקה שיעול דמי.
- ג׳לטין – מפסיק דימום רחמי ודימום וסתי רב או ממושך.
מניעי צ׳י ודם
בעקבות הדימום נשאר דם במקומות שונים בגוף, למשל מתחת לעור, בשרירים ובמרידיאנים, ויש צורך להניע ולפזר שאריות אלה. בנוסף, לאחר הפסקת הדימום והתקרשות הדם עלולה להיווצר חסימה. לכן כדאי לצרף גם מזונות וצמחים מניעי דם כגון: עלי חרדל, עלי דפנה, כורכום, זעפרן, בזיליקום, הל, מיורם, כמון, בצל ירוק, שמיר, ג׳ינג׳ר, פלפל חריף, פלפל שחור, רוזמרין, מנטה, שורש מרווה, מור, לבונה, זרעי שומר ושמיר, חציל, שום וחומץ.
מניעים עדינים יותר: סלק אדום, אורז מתוק, אוכמניות, אפרסקים, דובדבנים, ערמונים, כרוב, קולורבי, ברוקולי, כרישה וסוכר חום.