טיפול טבעי בהיפוגליקמיה
סובלים מסוכרת ומרגישים לעתים רעב כבד? חווים אי שקט, חרדה, הלמות לב או רעידות? כנראה שאתם סובלים מהיפוגליקמיה, תופעה אופיינית לחולים בסוכרת. היפוגליקמיה הוא מצב של תת סוכר בדם – כאשר רמת הסוכר בדם חורגת מטה מהרמה הנורמלית. היפוגליקמיה פוגעת בתפקוד השוטף והיעיל של מערכות הגוף, ובמיוחד נפגעת פעילות המוח, ומופיעים תסמינים של הזעה, הלמות לב, רעב, בלבול, פרכוסים ושינוי במצב ההכרה.
רפואה סינית טבעית מציעה טיפול יעיל בהיפוגליקמיה, באמצעות דיקור, צמחי מרפא ותזונה. הטיפול הטבעי מסייע באיזון רמות הסוכר בדם, ושמירה על איכות חיים ושגרה מאוזנת
מהי היפוגליקמיה?
היפוגליקמיה (מקור המילה ביוונית: היפו – מתחת, גליק – גלוקוז ו-המיה – דם) היא, כאמור, מצב שבו רמת הסוכר בדם יורדת אל מתחת לערכים הנורמטיביים. אירועים של היפוגליקמיה נפוצים ומוכרים בקרב חולי סוכרת שמטופלים באינסולין – חולים שלוקים בכשל במנגנון של וויסות הפרשת האינסולין מהלבלב לדם בהתאם לרמת הסוכר בדם, או שמנגנון זה נעדר אצלם. בתגובה לירידת ערכי הסוכר בדם, מופעלים בגוף מנגנונים שונים שנועדו להגן מפני מצב של היפוגליקמיה. המנגנון הראשוני שמופעל הוא ירידה בהפרשת האינסולין, והוא מופעל ברמות סוכר של 80-85 מיליגרם גלוקוז לדציליטר דם. ברמות סוכר נמוכות יותר, מופרשים הורמונים שמעלים את רמות הגלוקוז בדם, כדוגמת גליקוגן. אם רמת הסוכר מוסיפה לרדת, מופרש אדרנלין. האדרנלין מביא לפירוק של גליקוגן בכבד ולייצור של גלוקוז. הורמונים אחרים שמופרשים (בדרך כלל בקרב מי שסובלים מהיפוגליקמיה כרונית), ומסייעים לעליית ריכוזי הסוכר בדם הם קורטיזול והורמון גדילה. ברמות סוכר נמוכות במיוחד, עם ערכים של 50-55, מופיעים תסמיני ההיפוגליקמיה המובהקים, וביניהם רעב. מטרת הרעב היא להביא לאכילת מזון, שבאמצעותה תעלה רמת הסוכר בדם.
האבחנה של היפוגליקמיה נערכת באמצעות בדיקה של רמות הסוכר והאינסולין בדם, במכשיר גלוקומטר, ובמקרה שבו מופיעים תסמינים המעידים על התפתחות של היפוגליקמיה, כגון: חרדה, פגיעה בתפקוד המוחי והתנהגות דמוית מצב של שכרות.
מהו הטיפול המיידי בנפילת סוכר?
ניתן לטפל בהיפוגליקמיה באופן מיידי באמצעות צריכה של משקה עתיר גלוקוז, הזרקת גליקוגן, אכילה של מאכל ממותק בסוכר או המסה ושתייה של טבלית גלוקוז. במקרה של היפוגליקמיה חמורה, יש להזמין טיפול רפואי מיידי. אנשים המועדים להתקף היפוגליקמיה אמורים לשאת או לענוד סימן זיהוי כדוגמת צמיד או אישור רפואי המעיד על מצבם, על מנת שניתן יהיה להעניק להם בשעת הצורך טיפול רפואי הולם בידי צוות חירום.
הטיפול ברפואה סינית נועד לשפר ולאזן את רמות הסוכר בגוף, להפחית ולהעלים את הסימפטומים ולמנוע סיבוכים נוספים
מהם הגורמים להיפוגליקמיה?
הסיבה העיקרית להופעה של היפוגליקמיה קשורה בשימוש באינסולין או בתרופות שמעודדות הפרשת אינסולין, כמו אלו שמשמשות חולים בסוכרת מסוג 2, וכן בשימוש בתרופות אחרות/נוספות ובאלכוהול. שתייה של משקאות אלכוהוליים מובילה לחסימה של ייצור הגלוקוז בגוף, אך תהליך פירוק הגליקוגן ממשיך כרגיל. על כן, מספר ימים לאחר שתייה מרובה של אלכוהול, שמלווה באכילה מועטה יחסית, רמות הגליקוגן בגוף ירדו, ועלולה להופיע היפוגליקמיה. ישנן תרופות נוספות, פרט לתרופות שנועדו לטיפול בסוכרת, שעלולות לגרום להיפוגליקמיה, ובהן תרופות של חוסמי בטא (בדרך כלל בשימוש לטיפול במחלות לב, כלי דם ובעיות נוירולוגיות), תרופות מסוימות לטיפול ביתר לחץ דם ובאי ספיקת לב ועוד.
היפוגליקמיה יכולה להופיע גם לאחר צום ממושך, דיאטה דלה בפחממות, צריכת אלכוהול בקרב שתיינים כבדים ללא אכילה מרובה, וכן במקרים שבהם אדם הזריק לעצמו מינון גבוה של אינסולין, דילג על ארוחה או עסק בפעילות גופנית מאומצת.
גורמים נוספים להיפוגליקמיה כוללים
- מחלות כדוגמת אי ספיקת לב, אי ספיקת כבד, אי ספיקת כליות, תשישות פיזית, אלח דם (ספסיס – תגובה חיסונית לזיהום חמור).
- גידול שמפריש את הורמון האינסולין (אינסולינומה) או גידול מסוג אחר, כמו גידול בכבד או קרצינומה (סוג סרטן).
- חוסר איזון הורמונלי, ובייחוד מחסור בהורמונים קורטיזול, גליקוגן או אדרנלין.
- פעולה חריגה ומוגברת של הלבלב והפרשת אינסולין יתרה. הפרעה זו מופיעה לעתים לאחר ניתוחים של קיצור קיבה.
- היווצרות של נוגדנים לאינסולין או לקולטנים של אינסולין, שמביאה למצב של עודף אינסולין.
- מחלות שונות שבעיקרן קיימת הפרעה במטבוליזם של סוכר או ישנה אגירה של גליקוגן.
תסמינים של היפוגליקמיה
במהלך היפוגליקמיה, המוח מעודדת את יותרת הכליה להפריש הורמון אדרנלין, שנועד לגרות את הכבד לשחרר גלוקוז לדם. שחרור האדרנלין לזרם הדם יוצר תסמינים שמדמים התקף חרדה: עצבנות רבה, זיעה קרה, רעד בגוף ודפיקות לב. על כן, מי שלוקים בהיפוגליקמיה עלולים להיות מצויים באי שקט, ואפילו להפוך לאגרסיביים ואלימים. מאחר ואחד התסמינים המוכרים של היפוגליקמיה הוא הופעה של חרדה וסטרס, יש שחושבים שהוא גורם לתופעה, אך לא כך הדבר – זהו רק תסמין של התופעה ולא סיבה שמעוררת אותה.
מהם, אם כן, התסמינים הנוספים?
- רעידות בידיים
- תחושת הלמות לב (פלפיטציות)
- תחושת נימול
- חולשה וסחרחורת, חיוורון.
- הזעה
- רעב
- חרדה
- עייפות
- פרכוסים ועוויתות
- בחילה
- עלפון או תחושת עלפון, אובדן הכרה ולעתים אף מוות.
- שינויי התנהגות, בלבול ואדישות פתאומית לנעשה סביב
טיפול טבעי בהיפוגליקמיה
הרפואה הסינית מתייחסת לירידת הסוכר כאל חוסר איזון של מערכות הגוף, שעשוי לנבוע מגורמים פיזיולוגיים ורגשיים. הטיפול בהיפוגליקמיה ברפואה סינית הינו טיפול משולב, באמצעות דיקור סיני, צמחי מרפא והמלצות תזונה.
- הדיקור הסיני – נועד להשיב את מערכות הגוף לאיזון ולפעולה תקינה והרמונית. הדיקור מסייע גם בהטבת המצב הרגשי והפחתת מתח ורגשות שליליים, שעלולים לאורך זמן לפגוע בתפקוד הגוף.
- המלצות תזונה – חולי סוכרת נעזרים בתפריט ובהמלצות תזונה מותאמות אישית, תוך הקפדה על ארוחות מסודרות ואכילה בהתאם למצבם, עם מיעוט פחממות ריקות. שמירה על תפריט מגוון ומאוזן מסייעת במניעת אירועי היפוגליקמיה.
- צמחי מרפא – שימוש בפורמולת צמחים יעילה וייחודית, שמותאמת לחולי סוכרת באופן מיוחד, ומסייעת באיזון רמות הסוכר בדם, מפחיתה את התלות באינסולין ובתרופות, מורידה את הסיכון להתפתחות מצבים של היפוגליקמיה ומאפשרת ניהול חיי שגרה נינוחים.
מעוניינים באיזון ארוך טווח, ללא סיכון של תופעות לוואי ועם אפשרות להפחתת התלות בתרופות ובאינסולין, פנו אלינו – להתאמת טיפול טבעי ומיטיב!