סובלים מרמה בלתי מאוזנת של סוכר בדם? חווים טשטוש ראייה? רטינופתיה סוכרתית היא אחד מסיבוכי הסוכרת השכיחים. למעשה, כמעט מחצית מהחולים בסוכרת מעל עשר שנים, מפתחים רטינופתיה סוכרתית. זהו מצב המשפיע על שתי העיניים בו בזמן, פוגע בראייה, ואם איננו מטופל, עלול להתפתח עוורון. לרפואה הסינית אמצעים יעילים לטיפול ברטינופתיה סוכרתית, שניתנים לשילוב עם טיפול קונבנציונלי ומעכבים את הידרדרות המצב.
מהי רטינופתיה סוכרתית?
רטינופתיה היא מחלה ברשתית העין. הרשתית, הקרויה רטינה בלעז, מצויה בחלק האחורי של העין. תפקידה לקלוט את המראות ולהעבירם דרך סיבי עצב הראייה אל המוח. הרשתית נחלקת לשני סוגי תאים בעלי תפקידים שונים – המקולה ממוקמת במרכז הרשתית, ואחראית על ראיית צבעים וחדות הראייה. יתר הרשתית אחראית על הראייה ההיקפית – שדה הראייה והראייה בתנאי חשיכה.
סוכרת עלולה לגרום לשני סוגים של רטינופתיה:
- רטינופתיה סוכרתית רקעית – הפגיעה בראייה נוצרת בשל פגיעה במקולה, שהיא חלק מרקמת הרשתית. עלולה לגרום לפגיעה בראייה המרכזית.
- רטינופתיה סוכרתית שגשוגית – הפגיעה בראייה נגרמת עקב צמיחה (שגשוג) של כלי דם קטנים שמזינים את הרשתית. הצמיחה הבלתי תקינה עלולה לגרום לדימום לתוך זגוגית העין, או להביא להיפרדות רשתית. רטינופתיה סוכרתית שגשוגית עלולה לגרום נזק לכל הראייה.
רטינופתיה שאינה מטופלת עלולה לפגוע בראייה ואף להביא לאובדן ראייה לצמיתות.
מהם גורמי הסיכון לרטינופתיה?
- חוסר איזון ממושך ברמות הסוכר בדם.
- משך המחלה – ככל שהאדם חולה ותיק יותר בסוכרת, כך הסיכון להתפתחות רטינופתיה עולה.
- גנטיקה משפחתית.
- הימצאות של מחלות רקע או מחלות נלוות, כדוגמת לחץ דם גבוה, אי ספיקת כליות ואחרות.
- השמנה ומשקל גבוה מהתקין.
- מחסור בפעילות גופנית.
- עישון סיגריות.
מה גורם לרטינופתיה?
רטינופתיה מופיע אצל חולי סוכרת סוג 1 או סוג 2, שמשק הסוכר בגופם אינו מאוזן לאורך שנים. רמות גבוהות של סוכר בדם גורמות להתעבות דפנות כלי הדם הקטנים, מחלישות אותם וגורמות להם לדלוף. ברטינופתיה סוכרתית רקעית מתרחשת התעבות של הרקמה במרכז הראייה, עקב הפרשה של נוזל מכלי הדם במרכז הרשתית, באזור הקרוי מקולה. הבצקת במקולה גורמת לטשטוש ראייה. היא עשויה להיספג, אך אם אינה מטופלת, עלולים גם כלי הדם של הרשתית לדמם, ברשתית שוקעים תפליטים (חלקיקים שזלגו מן הדם), והמצב עלול להחמיר.
ברטינופתיה רשתית שגשוגית מתחילים לצמוח כלי דם חדשים על פני שטחה הפנימי של הרשתית או אל תוך הזגוגית של העין. כלי הדם הלא תקינים הללו נוטים לדמם לתוך הזגוגית, ואיתם עלולה לצמוח גם רקמת חיבור שגורמת לצלקות, לעיוות ראייה או להיפרדות רשתית.
תסמינים של רטינופתיה
בשלבים הראשונים של מחלת הרטינופתיה הסוכרתית אין תסמינים שניתן לחוש. על כן, לכל חולי הסוכרת מומלץ לשמור על רמת סוכר מאוזנת ולהיות במעקב תקופתי קבוע אצל רופא עיניים. התסמינים כוללים ירידה הדרגתית בראייה, טשטוש ראייה, ראיית נקודות צפות בשדה הראייה, ובמקרים נדירים – אובדן ראייה פתאומי. במקרה של רטינופתיה שאינה מטופלת, עלול להתפתח סיבוך של עלייה חדה בלחץ התוך עיני (גלאוקומה משנית). גלאוקומה מסוג זה היא קשה לטיפול, ובנוסף לעוורון, עלולה לגרום לכאבים חזקים.
אבחון רפואי וחשיבות הטיפול המהיר
רופא עיניים יכול לאבחן ולהתחיל את הטיפול ברטינופתיה כבר בשלבים המוקדמים למחלה, וכך למנוע הידרדרות בראייה. הרופא מבצע את הבדיקה באמצעות מכשיר מיוחד, ולעתים עורך צילום. כאשר יש דימום בזגוגית העין, נערכת גם בדיקת אולטראסאונד, על מנת לאבחן היפרדות רשתית. עם אבחון המצב, ניתן להתחיל לטפל – איזון מחלת הסוכרת עשוי לשפר את המצב. שינויים בעדשה, שקשורים למחלת הסוכרת, עלולים לגרום להתפתחות קטרקט מוקדם יותר מאשר אצל אנשים שאינם סוכרתיים.
פרט לשמירה על רמות סוכר מאוזנות, מומלץ למי שמצוי בסיכון לרטינופתיה לשמור על לחץ דם תקין, רמות תקינות של שומנים בדם ולדאוג לבדיקת עיניים אחת לשנה. במידה ונוצרו כלי דם חדשים או דולפים, הרופא צורב את כלי הדם הללו בלייזר. במקרים של דימום, ניתן טיפול באמצעות זריקות. במקרים חמורים נדרש ניתוח.
למי שמצוי בסיכון לרטינופתיה מומלץ לשמור על סוכר מאוזן, על לחץ דם תקין, רמות תקינות של שומנים בדם ולדאוג לבדיקת עיניים אחת לשנה
טיפול ברטינופתיה ברפואה טבעית
הטיפול ברטינופתיה ברפואה סינית נעשה באמצעים יעילים, בלתי פולשניים, וללא תופעות לוואי, בשילוב של דיקור, המלצות תזונה וצמחי מרפא. הטיפול בתזונה ובצמחי מרפא כגון 'קונטרול', נועד להפחית את רמות הסוכר בדם לרמות תקינות ולמנוע נזק עתידי. פורמולה חשובה זו מכילה תמציות מרוכזות במיוחד של עלי זית, מומורדיקה וקופטיס סיני. הפורמולה גם מסייעת לטיפול בלחץ דם גבוה.
טיפול בדיקור סיני באמצעות מחטים דקיקות סביב העיניים ונקודות נוספות, משפר את זרימת הדם הלקויה בעין, ובכך מונע נזק לכלי הדם ואת היווצרותם של כלי דם חדשים.
הטיפול ברטינופתיה סוכרתית באמצעות צמחי מרפא, איזון הסוכרת בתזונה ודיקור סיני – הינו יעיל מאד. כאשר מתחילים לטפל ברטינופתיה בשלבים המוקדמים והראשוניים של המחלה, ניתן לעכב את ההידרדרות ולמנוע אובדן משמעותי של ראייה.
סובלים מסוכרת? פנו אלינו עוד היום לאבחון ולטיפול טבעי ומיטיב בסיבוכים האפשריים, ובהם רטינופתיה סוכרתית.