טעמו מיוחד ומיוחסות לו סגולות רפואיות רבות. מה באמת אנחנו יודעים על צמח הליקוריץ בהקשר של סוכרת ומדוע חשוב לחולי סוכרת להמנע מצריכתו?
מיטיב, מקל אולם לא במצבי סוכרת
ליקוריץ וסוכרת
הרפואה הסינית עושה שימוש נרחב בצמחי מרפא שהשפעתם טובה, מיטיבה ומקילה. צמחי מרפא לסוגיהם נלמדו ממושכות גם על ידי חוקרים מהרפואה המערבית ופעמים רבות נמצאו כיעילים משמעותית בהפחתת סימפטומים בריאותיים שונים, בחיזוק המערכת החיסונית, איזון מדדים והבראת הגוף.
אחד מצמחי מרפא נפלאים אלו הוא הליקוריץ (שוש קירח). בצמח בר זה נעשים שימושים רבים ברפואה הסינית וההודית, וברפואת הצמחים המערבית. ליקוריץ הוא צמח רב שנתי. שורשו עבה, צבעו אדום- חום מבחוץ וצהוב מבפנים. הוא עמיד מבחינת אזורי הגידול ושורד גם בתנאי יובש וגידול קשים.
יעילותו של שורש הליקוריץ אינה מוטלת בספק במצבים רפואיים רבים, למשל ריפוי דלקות וכיבים במערכת השתן והעיכול (תכונתו העיקרית), טיפול בדלקות פרקים, חיזוק תהליכי עיכול וספיגה, הגברת פעילות עצבית במערכת העצבים, חיזוק כלל מערכתי במצבי עייפות וחולשה וטיפול במערכת החיסון והנשימה.
פעמים רבות נהוג לייחס לצמח הליקוריץ תכונות מרפאות בהקשר של מחלת הסוכרת. סברה זו הינה שגויה, מאחר ולמרות שהליקוריץ מסייע בטיפול במצבים של ספיגה לקויה במערכת העיכול על ידי הגברת הפרשות הכבד, כיס המרה והקיבה, קימות בו תכונות נוספות שאינן מועילות לחולי הסוכרת, בלשון המעטה.
צריכה של ליקוריץ בקרב חולי סוכרת עלולה להחמיר את המצב במקום לשפר אותו!
מדוע הליקוריץ אינו מומלץ לחולי סוכרת?
הסיבה העיקרית לבעייתיות שימוש בליקוריץ אצל חולי סוכרת, היא העובדה שיש לצמח נטייה להגברה של צבירת נוזלים בגפיים. תהליך זה עלול להוביל לעלייה ביתר לחץ דם. יתר לחץ דם כשלעצמו אינו רצוי, ובמיוחד כשמדובר בחולי סוכרת.
מחלת הסוכרת עלולה לגרום לסיבוכים נוספים. למשל, היא פוגעת בכלי הדם הקטנים והגדולים יותר, מה שגורם לסיבוכים כמו פגיעה בכליות, אירועים לבבים ומוחיים, בעיות ראיה ועוד. כמו כן, סובלים חולי סוכרת רבים מגורמי סיכון נוספים למחלות כלי הדם, בין היתר לחץ דם גבוה. כמו כן, חלק מהתרופות הניתנות לטיפול בסוכרת, למשל אנטי דלקתיות, הן בעלות נטייה להעלאת לחץ הדם. לא תמיד ניתן להמנע מנטילת תרופות אלו, אולם יש לקחת אותן עם יד על הדופק, תרתי משמע.
כפי שמובא ע ידי פרופ' דוד רוט, קרדיולוג מומחה במכון לשיקום לב בבית החולים שיבא תל השומר ויועץ לקופות החולים, שימוש בליקוריץ גורם לכליה לספוג נתרן ולהפריש אשלגן. כתוצאה מכך לגרום לעליית לחץ הדם, כך שלחולי סוכרת, שגם כך מצויים בסיכון לסיבוכי המחלה, מומלץ להמנע מהשימוש בו. במינון גבוה ולאורך זמן הוא עלול לגרום גם לנזק בכליות, בצקות, הפרעות בקצב הלב, אימפוטנציה, אי ספיקת לב וכאבי ראש.
קריאת אזהרה על שימוש בליקוריץ מפי חוקרים בעלי שם עולמי ראה כאן.
ליקוריץ גורם להיפוקלמיה (רמת אשלגן נמוכה בדם) – למחקר הכנס לכאן.
שימוש בליקוריץ עלול לגרום לעליית לחץ הדם,
במינון גבוה ולאורך זמן הוא עלול לגרום גם לנזק בכליות
בדרך כלל חולי סוכרת מקבלים טיפול מונע וטיפול בגורמי הסיכון הקרדיו וסקלרים שנלווים למחלה, ביניהם יתר לחץ דם. יש חשיבות רבה לטיפול זה כדי להקטין ככל הניתן פגיעה באיברים שונים בגוף, למשל כליות, ולהקפיד על איזון לחץ הדם כל העת. מסיבה זו, ואחרות, השימוש בליקוריץ כמענה למחלת הסוכרת הוא שגוי מיסודו.
מיצוי ליקוריץ ללא DGL
חברות מסויימות מפרסמות מיצוי ליקוריץ המשווק ללא החומצה הגליצריזידית DGL הגורמת לעליית לחץ הדם. מיצוי כזה אכן אינו מסכן בעליית לחץ דם.
אם זאת, המחקרים שנערכו על צמח הליקוריץ, מתחייסים לפעילות הרפואית של החומצה הגליצריזידית.
הוצאת חומצת ה DGL מהמיצוי, מבטלת את הסכנה בעליית לחץ דם, אך באותה מידה מבטלת גם את סגולותיו הרפואיות של הצמח.
תמציות צמחי מרפא מבית נטורל סין
ליקוריץ הוא יעיל במצבים רפואיים אחרים ולא במצבי סוכרת.
בקליניקה שלנו, נטורל סין, נרקחות פורמולות מצמחי מרפא שנלמדו ונחקרו ממושכות, כדי להבין במדויק את השפעתם על מחלות שונות, ביניהן סוכרת. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים כדי להבין ולהכיר את תופעות הלוואי האפשריות ואת התכונות והמאפיינים של כל צמח מרפא, כדי להתאים פורמולה מדוייקת למטופל, בהתאמה אישית ובהתאם למצבו וחומרת המחלה שלו.
אנו מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר עוד היום, לקבל מידע וייעוץ על תוכנית טיפול המיטיבה שלנו. נשמח לבנות לכם תוכנית שמבוססת על צמחי מרפא המותאמים למצבכם, וכלים נוספים שיסיעו בשיפור איכות החיים וחיזוק הגוף.