לסוכרת מבוגרים (סוכרת מסוג 2) קיימים מספר טיפולים תרופתיים, המבוססים על מנגנונים שונים אשר קשורים להפרשת האינסולין, לניצול יעיל של האינסולין בתאים ולאיזון רמות הסוכר בדם.
אילו טיפולים תרופתיים ניתנים, מה המשמעות שלהם ומה תופעות הלוואי שלהם?
תרופות לסוכרת – היתרונות, התכונות ותופעות הלוואי
מטרת הטיפול באמצעות תרופות לסוכרת היא לאזן את רמות הסוכר בדם על מנת למנוע את סיבוכי המחלה. מניעה של נזק לכלי הדם, באמצעות איזון לחץ דם, הפסקת עישון, הקפדה על תזונה מותאמת לסוכרתיים ואיזון הסוכר בדם, היא חלק חשוב ומשמעותי מהטיפול הכולל בסוכרת.
בכל הנוגע לתרופות המשמשות לאיזון סוכרת בקרב חולי סוכרת סוג 2, חשוב להכיר את הסוגים השונים, קבוצת השיוך שלהן, התכונות והמאפיינים של כל תרופה ותופעות הלוואי שיש לתת עליהן את הדעת.
התרופות נחלקות למספר קבוצות, חלקן ניתנות דרך הפה ואחרות באמצעות זריקות תת עוריות, ומשתייכות לקבוצות עם מאפיינים המייחדים כל קבוצה ומבדלים אותם מהקבוצות האחרות:
תרופות בכדורים
1. מטפורמין
קבוצה בפני עצמה, תרופה שמשפרת את רגישות תאי הגוף לאינסולין (גם של הכבד והשרירים), מסייעת להפחית את סיבוכי הסוכרת, משפרת את יכולת התאים לקלוט אליהם סוכר. פעמים רבות היא ההמלצה הראשונה שייתן הרופא לטיפול בסוכרת.
שם רפואי / גנרי: Metformin Hydrochloride
שם מסחרי: גלוקומין, גלוקופג', מטפורמין
קיימת בסל הבריאות, נדרש מרשם רופא.
תחום טיפול: כאמור, תרופה זו היא הבחירה הראשונה לחולי סוכרת סוג 2 מייד לאחר שאובחנה המחלה. היא מפחיתה את ייצור הגלוקוז בכבד וגורמת בכך לירידה של רמות הסוכר בדם. אינה גורמת לירידה במשקל, לעתים אף עשויה לסייע בירידה במשקל. ניתן לשלב אותה עם תרופות נספות לטיפול בסוכרת סוג 2, כלל אינסולין.
מטפורמין תופעות לוואי: בעיות והפרעות במערכת העיכול, גזים, בחילות, כאבי בטן, הקאות, שלשול, חוסר תיאבון, טעם מר בפה. שימוש במטפורמין עלול לגרום למחסור בוויטמין B12. תופעת לוואי נדירה: חמצת לקטית, המסוכנת מאד לחולים באי ספיקת כליות.
2. מעכבי DPP4
קבוצת תרופות אלו מעכבות פירוק של הורמוני אינקטרינים, שפועלים על הלבלב בזמן שהמזון עובר במעיים וגורמים לו להגביר את הפרשת האינסולין. תרופות מקבוצת מעכבי DPP4 מעכבות את פירוק ההורמון הטבעי ומאריכות את זמן פעילותו, כך שבתגובה למזון במעיים מופשרת כמות רבה יותר של אינסולין מהלבלב. חשוב לציין שתרופות מקבוצה זו גורמות ללבלב להפריש אינסולין רק במצבים בהם מצוי מזון במעי וכתגובה לו, לכן אינן גורמות לנפילות סוכר.
תרופות מקבוצה זו: גאלבוס, ג'נוביה, טרג'נטה, אונגלייזה. תרופות נוספות מקבוצה זו, בשילוב עם מטפורמין הן: יוקריאס, ג'נואט.
גאלבוס (Galvus) :
התרופה מכילה את החומר הפעיל וילדגליפטין (Vildagliptin)
התרופה איננה כלולה בסל הבריאות, נדרש מרשם רופא.
תחום טיפול: מסייעת ללבלב להגביר את הפרשת האינסולין.
גאלבוס תופעות לוואי: סחרחורות וכאבי ראש, נפיחות (בצקות) בידיים וברגליים, רמת גלוקוז נמוכה בדם, כאבי מפרקים. במקרים חמורים: תגובות אלרגיות קשות, הפרעות בכבד, דלקת בלבלב, נזלת, חום גבוה. נדרש מעקב אחר תפקודי כליות מאחר והתרופה עוברת פירוק בכליות.
ג'נוביה (Januvia):
התרופה מכילה את החומר הפעיל סיטגליפטין (Sitagliptin) והייתה למעכב DPP-4 הראשון שאושר לשיווק כטיפול בסוכרת בשנת 2006. מהווה מתחרה לגאלבוס.
התרופה אינה כלולה בסל הבריאות, נדרש מרשם רופא.
תחום טיפול: ממריצה את הלבלב להפריש אינסולין.
ג'נוביה תופעות לוואי: זיהום בדרכי הנשימה העליונות, כאבי ראש וגרון, שלשול או עצירות, כאבי שרירים, כאבים בזרוע, ידיים, בגב, הקאות, סחרחורת, אף סתום, או נוזל. הקאות.
תופעות לוואי חמורות אך לא שכיחות: דלקת בלבלב, היפוגליקמיה, תופעות אלרגיות שעשויות להביא לשוק אנפילקטי, סיבוכים בכליות, דלקת מפרקים ניוונית, מחלת ריאות מסיבה בלתי ידועה. אם התרופה נלקחת בשילוב עם רוזיגליטזון, עלולה להתפתח נפיחות של ידיים ורגליים, יחד עם גרד.
התרופה עוברת פירוק בכליות, ולכן דורשת מעקב אחר תפקודי כליות.
ג'נואט (Januet):
שם רפואי / גנרי: Metformin + Sitagliptin
התרופה לא מצויה בסל הבריאות. נדרש מרשם רופא.
תחום טיפול: תרופה משולבת שמכילה שתי תרופות: סיטגליפטין ומטפורמין. מיועדת לטפל בחולי סוכרת מסוג 2 שלא הצליחו להשיג איזון בעזרת טיפול בסיטגליפטין בלבד או בטיפול במטפורמין בלבד, או בקרב חולים שכבר מטופלים בשילוב של סיטגליפטין ומטפורמין (בנפרד).
התרופה מסייעת בהפחתת רמות הסוכר בדם אצל חולי סוכרת סוג 2. היא מעכבת את פירוק האינקרטינים, ההורמונים שמופרשים מהמעי לאחר הארוחה עם העלייה ברמות הגלוקוז. אצל סוכרתיים מופרשים פחות אינקרטינים, ותפקודם ירוד. התרופה מעכבת את האנזים DPP-4 המפרק את האינקרטינים. באופן זה, רמת האינקרטינים הפעילים עולה, ויש להם השפעה על הלבלב.
ג'נואט תופעות לוואי: כאבים בגרון, אף סתום, או נוזל. דלקת בדרכי הנשימה העליונות. בחילות, הקאות ושלשולים. חולשה וכאב ראש.
שימוש בג'נואט עם תרופות אחרות, למשל סולפונילאוריאה או אינסולין, עלול לגרום ל: היפוגליקמיה (סוכר נמוך בדם).
שימוש של ג'נואט עם תרופה מסוג רוזיגליטאזון, המשמשת אף היא לטיפול בסוכרת סוג 2, עלולה לגרום ל: כאבי מפרקים, כאבי שרירים, כאבים גב, ביד או ברגל, גירוד, נפיחות בידיים וברגלים, עלייה באנזימי הכבד.
ייתכנו גם תגובות אלרגיות לג'נואט, שכוללים: פריחה, נפיחות של הפנים, אזורים אדומים על הפנים.
יוקריאס (Eucreas):
תחום טיפול: תרופה משולבת שמכילה גאלבוס ומטפורמין.
מסייעת בהפחתת רמות הסוכר בדם וממריצה את הלבלב להפריד אינסולין.
נדרש מרשם רופא. אינה כלולה בסל הבריאות.
יוקריאס תופעות לוואי: בחילות ואובדן תיאבון. עצירות. סחרחורות וכאבי ראש. בצקות בידיים וברגליים. כאבי מפרקים. רמה נמוכה של גלוקוז בדם. לעתים יהיו גם כאבי גרון, אף נוזל וחום גבוה, הפרעות בתפקודי כבד וירידה ברמות ויטמין B12.
תופעות לוואי ידועות נוספות: אצידוזיס – חמצת מטבולית. תופעת לוואי זו היא אחד הסיבוכים הידועים של מטפורמין על רגע עודף של חומצה לקטית. לכן, חולים באי ספיקת כליות לא יוכלו לעשות שימוש בתרופה זו.
תגובות נוספות ופחות שכיחות: תגובות אלרגיות, הפרעות בכבד, דלקת בלבלב, היפוגלקמיה.
יוקריאס היא תרופה העוברת פירוק בכליות. נדרש מעקב אחר תפקודי כליות כל זמן שהמטופל נוטל את התרופה.
3. מעכבי SGLT2
קבוצת תרופות זו גורמת להפרשת סוכר בשתן. הן פועלות ללא תלות באינסולין, בשל היותן מעכבות חלבון נשא האחראי לספיגה של סוכר מחדש מהשתן ושכתוצאה מכך יש הפרשת סוכר מוגברת בשתן. תרופות מקבוצה זו מסייעות באיזון ערכי לחץ הדם ואף מסייעות להפחתה במשקל.
תרופות מקבוצה זו: ג'רדיאנס, פורקסיגה. תרופות נוספות מקבוצה זו שמשולבות עם מטפורמין או מרכיבים אחרים: קסיגדואו, גליקסמבי.
ג'רדיאנס:
שם רפואי: Empagliflozin
כלולה בסל הבריאות (הערה למטה), נדרש מרשם רופא.
תחום טיפול: ג'רדיאנס היא תרופה יחסית חדשה לטיפול בסוכרת סוג 2. היא מגבירה את הפרשת הגלוקוז בשתן ומפחיתה את רמות הגלוקוז בדם. באופן זה היא מסייעת לאזן את רמות הסוכר. היא יכולה לשמש כתרופה יחידה לסוכרת אך ניתן לשלב אותה גם עם תרופות אחרות, כולל מטפורמין. תרופה זו היא הראשונה שמפחיתה את הסיכון לתמותה ממחלות לב וכלי דם בקרב חולי סוכרת. לחולים שסובלים מבעיית תפקוד כליות (באופן קל עד מתון), מסייעת התרופה למנוע התדרדרות במצב הכליות. לא מתאימה לחולים באי ספיקת כליות קשה.
הערה: ג'רדיאנס מתאימה לחולי סוכרת שסובלים, או סבלו בעבר, ממחלת לב איסכמית או באוטם שריר הלב, או עברו ניתוח מעקפים. עבור חולים העומדים בהגדרות אלו, ניתנת התרופה במסגרת סל התרופות, אחרת יהיה על המטופל לרכוש אותה במחיר מלא.
ג'רדיאנס תופעות לוואי: עלולים להיות תסמינים כמו בחילה, סחרחורת, כאבי ראש, עצירות או שלשול.
במקרים לא שכיחים ונדירים עלולה ג'רדיאנס לגרום לחמצת סוכרתית. במקרה כזה יהיו התסמינים כאבי בטן, עייפות, טעם מתכתי או מתוק בפה, ריח שונה של השתן והזיעה, הקאות, נשימה מאומצת, כאבי בטן.
גליקסמבי:
כלולה בסל הבריאות. נדרש מרשם רופא.
תחום טיפול: תרופה משולבת מאמפגליפלוזין עם לינגליפטין.
גליקסמבי תופעות לוואי: עלולה לגרום לתסמיני אי ספיקת כליות.
4. גליטזונים
קבוצה זו מגבירה את תגובת התאים לאינסולין. כמו כן היא מפחיתה את ייצור הסוכר בכבד. התרופה היחידה (בארץ) מקבוצה זו היא אקטוס.
אקטוס (Actos):
כלולה בסל התרופות. נדרש מרשם רופא.
תחום טיפול: מיועדת לטפל בתנגודת אינסולין. בתרופה זו מצוי החומר הפעיל פיוגליטזון (Pioglitazone)
אקטוס תופעות לוואי: עלייה במשקל, בצקות, החמרה של אי ספיקת כליות בקרב חולים במחלה, עלולה לגרום לסיכון גבוה לאירוע לב, עלולה להעלות את הסיכון לאוסטאופורוזיס אצל נשים לאחר הפסקת הווסת.
5. סולפנילאוראה
קבוצה זו היא מהוותיקות לטיפול במחלת סוכרת סוג 2. התרופות מקבוצה זו פועלות על הלבלב על ידי המרצה שלו להפריש אינסולין. תרופות ממשפחה זו מאופיינות בפעילות ממושכת.
תרופות מקבוצה זו: גלובן, גלוקו רייט, אמריל.
גלובן (Gluben):
שם רפואי/גנרי: Glibenclamide
נדרש מרשם רופא, מצויה בסל התרופות.
תחום טיפול: פועלת על קבוצת תאים בלבלב שאחראים לשחרור אינסולין בגוף. מגיעה לריכוז המקסימלי שלה בדם בין שעתיים עד לשש שעות לאחר נטילתה. משך השפעתה הוא בין 18 ל – 24 שעות. התרופה פועלת על ידי קישור לתעלה שנמצאת כל גבי תאי הבטא בלבלב, שאחראים להפרשת אינסולין לזרם הדם. הקישור של התרופה גורם לאינסולין להשתחרר מתאי הבטא, שבתורם יגרמו לכניסת גלוקוז לתאים והורדת רמות הסוכר בדם. הפרשת האינסולין בזכות התרופה לא תלויה ברמת הסוכר בדם. מסיבה זו יש תופעת לוואי עיקרית של התרופה, שיכולה להגרם אם לא נעשה בה שימוש בהתאם להוראות.
גלובן תופעות לוואי: העיקרית מבין תופעות הלוואי היא היפוגליקמיה, ירידת רמת הסוכר בדם מתחת לערך הרצוי. תופעות לוואי נוספות: עצירות או שלשול, בחילה והקאות, כאבי ראש, תחושת נמנום, סחרחורת, שינויים בתיאבון, שינויים בחוש הטעם, חולשה, הפרעות ראייה.
תופעות לוואי נדירות: גירוי ופריחה, חום, צמא, שתן כהה, נפיחות בפנים, בלשון ובצוואר.
גלוקו־רייט (Gluco-Rite):
שם רפואי / גנרי: Glipizide
נדרש מרשם רופא, כלולה בסל התרופות
תחום טיפול: גורמת לשחרור אינסולין מהלבלב ומסייעת בהפחתת רמות הסוכר בדם אצל חולי סוכרת סוג 2.
גלוקו רייט תופעות לוואי: התופעה החמורה ביותר שעלולה להיווצר היא היפוגליקמיה. תופעות לוואי נוספות: עלייה במשקל, כאבי ראש, סחרחורת, בחילות.
6. מגליטינידים
קבוצה זו כוללת תרופות שבדומה לסולפנילאורה, ממריצה את הלבלב להפריש אינסולין. אולם בניגוד לקבוצה השנייה, תרופות מקבוצת מגליטינידים היא בעלת השפעה קצרת טווח ולכן יש ליטול אותה רק בסמוך לארוחה.
תרופות מקבוצה זו: בישראל משווקת רק אחת: נובונורם
נובונורם (Novonorm):
תרופה עם החומר הפעיל רפאגליניד (Repaglinide)
נדרש מרשם רופא. כלולה בסל התרופות רק עבור חולי סוכרת עם מדד תפקודי כליה GFR נמוך מ-40 יחידות.
תחום טיפול: את התרופה יש ליטול מייד לאחר הביס הראשון בארוחה. הן מונעות את קפיצת הסוכר שצפויה במהלך הארוחה.
נובונורם תופעות לוואי: כאבי בטן, שלשולים. בקרב אחד מתוך כל עשרה מטופלים מתרחש התקף היפוגליקמיה עקב שימוש בתרופה.
תופעות לוואי נדירות יותר: מחלות לב, אלרגיה, הקאות, טשטוש ראייה, הפרעה בתפקודי כבד.
תרופות לסוכרת בהזרקה
קבוצת תרופות זו משמשת חולים במטרה לחקות את ההורמונים אשר מופרשים מהמעיים בתגובה למזון. התרופות הן אנלוגים של הורמון GLP1. הורמון זה הוא בעל תפקידים רבים, ביניהם גורם הפרשת אינסולין מהלבלב, מפחית את רמות הגלוקגון שמגביר את ייצור הסוכר, מעכב את קצב התרוקנות המעי וגורם לתחושת שובע. הזריקות מדמות במדויק את מה שעושה ההורמון ומסייעות לירידה במשקל ואיזון רמות הסוכר בדם.
ויקטוזה:
נדרש מרשם רופא, מצויה בסל התרופות
תחום טיפול: גורמת להגברה של הפרשת האינסולין מהלבלב אל זרם הדם. מסייעת בירידה ניכרת ברמת הסוכר בדם ושיפור איזון הסוכר אצל חולים בסוכרת סוג 2. מתאימה לחולי סוכרת סוג 2 שאינם תלויים באינסולין ועם לבלב מתפקד, שעדיין מפריש אינסולין. הזרקת ויקטוזה מסייעת לתגבר ולחזק את הפרשת האינסולין הטבעית וגורמת להפרשת כמות גדולה יותר. באופן זה ניתן להתגבר על היפרגליקמיה. יש להזריק ויקטוזה מדי יום.
ויקטוזה תופעות לוואי: תסמיני הצטננות, בחילה, דלקת בלבלב.
טרוליסיטי:
נדרש מרשם רופא, מצויה בסל התרופות לחולי סוכרת עם BMI מעל 30 והמוגלובין A1C מעל 7.5, או BMI בין 28-30 והמוגלובין A1C מעל 9.0
התרופה מגבירה את הפרשת האינסולין למחזור הדם בעקבות עליית סוכר לאחר ארוחות. כמו כן התרופה מפחיתה את רמת הגלוקגון (הורמון מעלה סוכר בדם).
תופעות לואי לטרוליסיטי: תגובה אלרגית חמורה המתבטאת בפריחה, גרד, התנפחות רקמת הפנים, הצואר, הפה והגרון.
קשיי נשימה.
הקאות, שלשולים, כאבי בטן. גאזים, עצירות, בטן נפוחה, הפרעות עיכול.
היפוגליקמיה (ירידה של רמת סוכר בדם מתחת לנורמה) – עייפות, חולשה, סחרחורות, בלבול מנטלי.
תופעות לואי נדירות יותר: דלקת לבלב חריפה. חסימת מעיים.
אינסולין (Insulin):
נדרש מרשם רופא. כלול בסל התרופות
תחום טיפול: התרופה מחקה את הפעילות הטבעית של חלבון אינסולין בגוף שמופרש באופן תקין מהלבלב וגורם לספיקת סוכר לתאים. מאחר ובקרב חולי סוכרת מסוג 2 נפגע מנגנון הפרשת האינסולין והגלוקוז לא נספג לתאים, נשארת רמת הסוכר בדם. הזרקת אינסולין (סינתטי) תגרום להורדת רמת הסוכר בדם ולספיגת גלוקוז בתאי הגוף.
אופן נטילת האינסולין הוא באמצעות הזרקה תת עורית. קיימים מספר סוגים של אינסולין:
אינסולין ארוך טווח – השפעתו מתחילה כשעה עד שעתיים לאחר ההזרקה. הוא פעיל למשך 24 שעות.
אינסולין קצר טווח – מתחיל להשפיע כחמש עד 15 דקות מרגע ההזרקה. הוא פעיל למשל כשלוש עד ארבע שעות.
אינסולין תופעות לוואי: אדמומית, גרד, כאב באזור ההזרקה, הפרעות בראייה, נפיחות במפרקים,
רטינופתיה סוכרתית- לסובלים מרטינופתיה סוכרתית, שימוש באינסולין עלול להחמיר אותה.
תופעות לוואי נדירות: תסמיני אלרגיה, הזעה, הקאות, דופק מהיר, סחרחורת, קשיי נשימה.
תוכלו לקרוא על אינסולין בהרחבה בעמוד הבא: אינסולין – כל מה שחשוב וצריך לדעת
טיפול משלים בסוכרת בעזרת הרפואה הסינית
הטיפול הטבעי לא בא להחליף תרופות שניתנו על ידי הרופא. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי נטילת תרופות ללא שינוי בתזונה ואורח החיים, הוספת פעילות גופנית וטיפולים שיחזקו את הגוף ואת המערכת החיסון, לא תהיה מספיק אפקטיבית במלחמתן בסוכרת.
הטיפול כולל דיקור סיני שיתרונותיו ידועים באיזון רמות הסוכר בדם, הזרמה תקינה של הדם בגוף, איזון וחיזוק המערכת כולה.
עוד כולל הטיפול פורמולות טבעיות מצמחי מרפא, בהתאמה אישית למטופל, שמסייעות להתגבר על תופעות לוואי ולהיטיב עם המטופל.
בקליניקה ניתנות גם המלצות והכוונה לתזונה מותאמת במדויק למטופל, עם המלצות למאכלים בעלי תכונות מיטיבות, המשפרים את רגישות התאים לאינסולין ובעלי תכונות נוספות חשובות לאיזון רמות הסוכר, והמלצות לפעילות גופנית שתסייע לשמירה על המשקל ושיפור תסמינים רגשיים.
אתם מוזמנים ליצור קשר עוד היום ולשפר את איכות חייכם ואת מצבכם הרפואי.