האיברים הקשורים לאלמנט העץ הם כבד וכיס המרה. לכבד תפקידים רבים ומגוונים, אך החשובים בהם בהתאם לרפואה הסינית, הם אחסון הדם ותנועה חלקה של צ'י בגוף.
- הכבד מווסת את נפח הדם בזמני מנוחה ופעילות. כשהגוף במנוחה זורם הדם לכבד וכאשר הגוף פעיל הדם זורם לשרירים.
אם תפקיד זה נפגע, לא תהיה הזנת דם למקומות הנחוצים והאדם יתעייף בקלות. בנוסף, אם אין הזנת דם לעור ולשרירים, נחלשת היכולת החיסונית של הגוף ומחוללי מחלה חיצוניים עלולים לחדור לתוכו בקלות. אלמנט
לכבד השפעה רבה על המערכת הגניקולוגית. חוסר דם בכבד, חום בדם או חסימת צ'י ישפיעו במידה רבה על המחזור החודשי. מצב הגידים והמפרקים תלוי גם הוא בהזנת דם מהכבד ולכן, כאשר קיימת בעיה באספקת הדם יופיעו התכווצויות, נוקשות וחוסר גמישות, הירדמות ונימול.אלמנט
"הכבד נפתח לעיניים". מצב תקין של דם הכבד יבטיח ראייה טובה ותקינה בעוד שחוסר דם יגרום לבעיות ראייה שונות, טשטוש ויובש בעיניים. חום בכבד עלול להתבטא בכאב, יובש וצריבה בעיניים.אלמנט
- הכבד אחראי לתנועה חלקה של צ'י בגוף. תפקיד זה חשוב ביותר ובמצב של חוסר איזון יש לו השלכות רבות.
להלן שלושה היבטים חשובים שיושפעו מכך:
- מצב רגשי – מושפע ומשפיע על זרימה חלקה של צ'י הכבד. אם הזרימה אינה חלקה יופיעו כעסים ותסכולים שילוו בסימפטומים פיזיים כגון כאב בהיפוכונדריום, לחץ בחזה, גוש בגרון או נפיחות בבטן. אצל נשים תוחמר תסמונת טרום ויסתית.
- עיכול – כשאנרגיית הכבד תקינה, פעולת העיכול באמצעות טחול, לבלב והקיבה תתבצע כהלכה. אם אנרגיית הכבד נתקעת, היא עלולה "לפלוש" לקיבה ולגרום לבחילות ולהקאות, או ״לפלוש״ לטחול, להחלישו ולגרום לשלשול.
- מרה – כשאנרגיית הכבד נחסמת, תיפגע זרימת המרה ויופיעו טעם מר בפה, בחילות או צהבת.
לכיס המרה תפקיד חשוב באחסנת נוזל המרה שמגיע מהכבד, והפרשתו לדרכי העיכול. מבחינה מנטלית, הכבד שולט ביכולת התכנון של האדם וכיס המרה שולט ביכולת לקבל החלטות, בעיקר באומץ הדרוש על מנת להוציא החלטות מן הכוח אל הפועל.
את השפעתו של אלמנט העץ על הגוף והנפש ניתן ללמוד מה-INNER CLASSIC:
"הכוחות המסתוריים של האביב יוצרים רוח בשמיים ועץ על האדמה. בתוך הגוף הם יוצרים את הכבד והגידים; הם יוצרים את הצבע הירוק… ונותנים לקול את היכולת להשמיע צעקה… הם יוצרים את העיניים, את הטעם החמוץ, ואת רגשי הכעס".
בתפיסה המערבית תפקידי הכבד הם:
1. לייצר חלבונים הנמצאים בדם, למשל, חלבונים הקשורים לקרישת הדם, ולוויסות הנוזלים בדם.
2. לאחסן דם, לסנן אותו ולנטרל רעלים שהגוף מייצר או רעלים המגיעים מבחוץ.
3. לשמור על רמת סוכר קבועה בדם על ידי פירוק גליקוגן והפיכתו לגלוקוז וכן לדאוג לחילוף החומרים של החלבונים והשומנים.
4. לייצר כדוריות דם אדומות במקרי חירום.
5. לייצר את נוזל המרה המופרש לכיס המרה ומשם לתריסריון. מיץ המרה דרוש לתהליך העיכול ודרכו, באמצעות הצואה, גם מסולקים רעלים מהגוף.
חסימת צ'י הכבד STAGNATION OF LIVER QI
כשצ'י הכבד נחסם ואינו זורם באופן הרמוני ייתכנו סימפטומים רבים. אך, על מנת לאבחן חסימת צ'י הכבד, מספיקה הופעה של סימפטום אחד או שניים. הסימפטומים האפשריים הם:
- תחושת מלאות ונפיחות בהיפוכונדריום ובחזה, כאב בהיפוכונדריום, שיהוקים.
- דיכאון ומצבי רוח.
- בחילות, הקאות, כאב באפיגסטריום (רום הבטן), חוסר תיאבון, רגורגיטציות חמוצות (חלק קטן מתכולת הקיבה שעולה כלפי מעלה וגורם לתחושת חמיצות), בטן נפוחה, רעשים בבטן, שלשול.
- תחושה של גוש/גולה בגרון וקושי בבליעה.
- מחזור לא סדיר, וסת כואבת, נפיחות בשדיים, מתח ועצבנות לפני תחילת הווסת, חוסר מנוחה.
חסימת צ'י הכבד נובעת בדרך כלל ממצב נפשי ורגשי ירודים המלווים בתסכולים ובכעסים לאורך זמן. כמו כן מזון שומני ועשיר בכימיקלים תורם אף הוא לחסימת צ'י.