סוגי אינסולין
חולי סוכרת מודעים היטב לחשיבות האינסולין בחייהם. יחד עם הנאמר, קיימים שלל סוגים ולא תמיד ניתן להבין ולדעת את ההבדלים ביניהם, את תופעות הלוואי שלהם, ואיזה סוג מתאים לדרגת וחומרת המחלה. בעמוד זה תמצאו ההסברים על סוגי האינסולין, תכונותיהם והמאפיינים שלהם ומידע חשוב נוסף.
כמה מילים על אינסולין
אינסולין הוא אחד מההורמונים אשר מופרשים מהלבלב. בין תפקידיו הרבים הוא משמש להגברה של ספיגת הסוכר בשרירים והפחתת רמות הסוכר בדם לאחר ארוחות ובמהלך היום. כשזה לא קורה באופן טבעי, כמו אצל חולי סוכרת נעורים (סוכרת מסוג 1), או רגישות התאים לאינסולין יורד, כמו אצל חולי סוכרת מבוגרים (סוג 2), יש להשתמש בתכשיר אינסולין חיצוני שיעשה את העבודה ויאזן את רמות הסוכר בדם.
כיום קיים מגוון רחב מאד של אינסולין, כשההבדלים העיקריים ביניהם מבוססים על מהירות פעולתם ומשך הפעולה.
זריקת אינסולין – איך יודעים מה וכמה לקחת?
אינסולין ניתנן בהזרקה תת עורית. מינון האינסולין הדרוש למטופל נקבע אך ורק על ידי הרופא המטפל. לעתים יידרש יותר מסוג אינסולין אחד. הקביעה נעשית בהתאם לאופי הסוכרת וחומרתה:
סוכרת סוג 1: סוג זה של סוכרת פוגע בייצור האינסולין בלבלב. מטופלים עם סוכרת סוג 1 צריכים לקבל אינסולין בקביעות. בדרך כלל הם יקבלו שילוב של אינסולין לטווח בינוני או ארוך, יחד עם אינסולין לטווח קצר, או מהיר. באמצעות שילוב זה ניתן לייצב את רמות הסוכר הבסיסיות עם האינסולין לטווח ארוך, כאשר השימוש באינסולין לטווח קצר נועד לאיזון רמות הסוכר לאחר הארוחות.
סוכרת סוג 2: חולים בסוג סוכרת זה יקבלו, ברוב המקרים, אינסולין לטווח ארוך בתחילת הטיפול, במטרה לשמור על רמות מאוזנות של סוכר בדם. במידה והטיפול לא מספיק לאיזון רמות הסוכר, ימליץ הרופא המטפל על מתן אינסולין לטווח קצר, או מהיר, לפני הארוחות. לעתים ההמלצה תהיה על אינסולין לטווח בינוני, בהתאם למצב המטופל.
סוגי אינסולין
מגוון הסוגים הוא רחב מאד, והוא נחלק לארבע קבוצות עיקריות:
- אינסולין מהיר: פעילותו של סוג זה של אינסולין היא מהירה, כעשר עד עשרים דקות מההזרקה, ומשך הפעולה הוא קצר, כשעה וחצי עד חמש שעות. הזרקת אינסולין מהיר מתאימה לפני ארוחות, מאחר ומטרתו היא הפחתת רמות הסוכר בדם אחרי האוכל. סוגים נפוצים של אינסולין מהיר: אספרט, גלוליזין, ליספרו
- אינסולין קצר טווח: זמן הפעילות שלו קצר יותר והוא מתחיל לפעול כחצי שעה עד שעה מזמן ההזרקה. טווח הפעילות שלו הוא קצר יותר מהאינסולין המהיר, כשש עד שמונה שעות השפעה. גם אינסולין זה מיועד להזרקה לפני הארוחה, במטרה להפחית את רמות הסוכר אחרי האוכל. סוגים נפוצים של אינסולין זה: יומולין, אקטרפיד.
- אינסולין לטווח בינוני: בדרך כלל יוזרק סוג זה של אינסולין פעמיים ביום, כאשר הוא מסייע לשמירה של רמות קבועות של אינסולין בדם לאורך כל היום. כמו כן הוא עוזר בהפחתת רמות הסוכר בדם אחרי הארוחה. לרוב מורכב אינסולין לטווח בינוני מתערובת של אינסולין מהיר או קצר מועד, בשילוב עם חומרים שמטרתם להאט את ספיגת האינסולין ולהאריך את משך הפעולה שלו, למשל חלבון פרוטמין. סוגים נפוצים של אינסולין מסוג זה: ביפזיק ליספרו, ביפזיק אפסרט.
- אינסולין ארוך טווח: קבוצה זו נחלקת לתת קבוצה, כאשר השנייה היא אינסולין לטווח ארוך מאד. פעילותו של אינסולין זה היא ממושכת, כעשרים וארבע עד ארבעים ושמונה שעות. מטרתו היא לייצר רמות קבועות של אינסולין בדם. בדרך כלל ניתן אינסולין מסוג זה אחת ליום, ובשעה קבועה, לרוב בשעות הערב. סוגים נפוצים של אינסולין מסוג זה: דגלודק, גלרג'ין, דטמיר.
סוגי אינסולין: מאפיינים ותכונות
אינסולין מהיר
סוגים: אינסולין הומולג, אינסולין ליספרו (Lispro), אינסולין נובורפיד (Novorapid), אינסולין אפידרה (Apidra).
תחילת פעולה: פחות מרבע שעה
משך הפעולה: 3 – 4 שעות, כאשר השיא הוא 1 – 2 שעות
מאפיינים: סוגי אינסולין אלו פועלים במהירות, אולם משך השפעתם קצרה, כשלוש עד חמש שעות. אינסולין מקבוצה זו מיועד לאזן את רמות הסוכר בדם לאחר הארוחה. קבוצה זו של אינסולין מיועדת לטיפול בסוכרת מסוג 1 וסוכרת סוג 2 ומתאימה לטיפול בילדים מגיל שנתיים ומעלה, במתבגרים ובמבוגרים. אינסולין מקבוצה זו ניתן לצרוך יחד עם אינסולין לטווח בינוני או אינסולין ארוך טווח, כמובן שבהנחיית רופא בלבד. יש לקבל גם המלצות על כמות הפחמימות היומית המומלצת. יש להזריק את האינסולין מקבוצה זו כרבע שעה לפני תחילת הארוחה, או מייד בסיומה.
מינון: בהתאם להנחיות הרופא ובכפוף לפרמטרים כמו גיל, משך וחומרת המחלה, כמות הפחמימות הנצרכת בארוחה, היקף הפעילות הגופנית, מחלות רקע ותרופות נוספות אותן נוטל המטופל. לכמות הפחמימות הנצרכת בארוחה יש השפעה רבה על מינון האינסולין.
תופעות לוואי אפשריות של אינסולין מהיר: היפוגליקמיה, השמנה
אינסולין קצר טווח
סוגים: אינסולין רגולר (Regular), אינסולין אקטרפיד (Actrapid)
תחילת פעולה: חצי שעה עד שעה
משך הפעולה: 3 – 6 שעות, כאשר השיא הוא 2 – 3 שעות
מאפיינים: קבוצת אינסולין זו מוזרקת בהקשר לזמני הארוחות ומטרתם לאזן את רמת הסוכר בדם בזמן הארוחה ולאחריה. יש להזריק את האינסולין כרבע שעה עד חצי שעה לפני הארוחה.
מינון: בהתאם להנחיות הרופא ובהתאם לפרמטרים שונים, ביניהם גיל, אורח חיים פעיל או לא, כמו הפחמימות בארוחה ועוד.
תופעות לוואי אפשריות של קבוצה זו: היפוגליקמיה, השמנה. ייתכנו הפרעות בראייה.
אינסולין לטווח בינוני
סוגים: אינסולין אינסולטארד (Insulatard), אינסולין NPH
תחילת פעולה: 2 – 4 שעות
משך הפעולה: 10 – 16 שעות, כאשר השיא הוא 4 – 10 שעות
מאפיינים: אינסולין מקבוצה זו מוזרק ללא קשר לארוחות. הוא משמש כתוספת לאינסולין הניתן לפני ארוחות ונצרך לפני השינה. המטרה היא לאזן את רמות הסוכר שמופרש מהכבד במהלך הלילה, בתהליך הקרוי גלוקונאוגנזה.
מינון: בהתאם להנחיות הרופא המטפל.
תופעות לוואי אפשריות של קבוצה זו: רגישות מקומית באזור ההזרקה, היפוגליקמיה, השמנה ו/או בצקת בזרועות ובקרסוליים.
אינסולין ארוך טווח
סוגים: אינסולין לנטוס (Lantus), אינסולין לבמיר (Levemir), אינסולין גלרג'ין (Glagine) אינסולין טוג'או
תחילת פעולה: 1 -2 שעות
משך הפעולה: עד 24 שעות. אינסולין מסוגים אלו הוא שטוח יחסית ואין זמן שיא לפעילות.
מאפיינים: אינסולין מסוגים אלו שומר על רמה בסיסית של אינסולין בדם. אינסולין מסוגים אלו נמצא בשימוש שוטף אצל חולי סוכרת סוג 1 וחולי סוכרת סוג התלויים באינסולין. באמצעות השימוש בסוגים אלו של אינסולין ניתן לשמור על רמה בסיסית של אינסולין ובכך למנוע מצבי היפרגליקמיה בין הארוחות. אינסולין גלרג'ין הוא אנלוג (נגזרת) של אינסולין ובישראל הוא מוכר תחת השמות: לנטוס, לבמיר וטוג'או. אינסולין לנטוס ואינסולין לבמיר מכילים אינסולין גלרג'ין בריכוז של 100 יחידות למיליליטר, בעוד שאינסולין טוג'או מכילה ריכוז גבוה יותר של גלרג'ין, כ – 300 יחידות למיליליטר. עובדה זו מאפשרת הזרקת נפחים קטנים יותר של אינסולין זה, לעומת האחרים. חשוב: למרות שסוגי האינסולין מכילים את אותו סוג אינסולין, קיים איסור מוחלט להחליף ביניהם ללא הנחייה מהרופא המטפל.
מינון: נקבע אינדיבידואלית לכל מטופל, בהתאם לפרמטרים שונים, ביניהם משך הסוכרת, גיל המטופל, מחלות רקע, תרופות נוספות אותן נוטל המטופל ועוד.
תופעות לוואי אפשריות של קבוצה זו: היפוגליקמיה, במיוחד אם לא אוכלים מספיק פחמימות במהלך היום, השמנה.
תמיסות מעורבות של אינסולין
סוגים: הומלוג מיקס, נובומיקס, מיקסטרד
סוגים אלו הם צירופים של אינסולינים שונים במינונים משתנים על פי החלטת הרופא. הם שייכים לקבוצת אינסולין לטווח בינוני ומשמשים בעיקר לכיסוי ארוחה ו/או המשך כיסוי אינסולין רקע לאחר הארוחה.
אינסולין והיפוגליקמיה
היפוגליקמיה היא אחת מתופעות הלוואי הנפוצות ביותר בהקשר של נטילת אינסולין. בעיה זו מתארת מצב בו אין מספיק סוכר בדם והוא יכול להגרם עקב הזרקת כמות גבוהה של אינסולין, שינוי בתזונה או דילוג על ארוחה, פעילות גופנית מאומצת לפני הארוחה או אחריה, זיהום או מחלה.
תסמיני היפוגליקמיה כוללים, בין היתר, עייפות, דופק מואץ, כאב ראש, זיעה קרה, בחילה, רעד או עצבנות, חרדה, לחץ דם גבוה, בלבול, חיוורון.
מקרים של היפוגליקמיה חמורה מתבטאים, בין היתר, בתסמינים קשים כמו בחילות והקאות, הפרעות שינה, ישנוניות ועייפות, דכאון, אי שקט, בלבול, הפרעות בראייה ובדיבור, עוויתות, אובדן הכרה. מצב של היפוגליקמיה חמורה נגרם פעמים רבות עקב שילוב של אינסולין עם גורמים המפחיתים את רמות הסוכר בדם, פעילות גופנית קיצונית, שתיית אלכוהול ואכילה בלתי מספקת.
סימני היפוגליקמיה משתנים בין חולה אחד למשנהו, בתדירות ובעוצמה.
אינסולין והשמנה
כתשעים אחוזים מחולי סוכרת מסוג 2 סובלים מהשמנת יתר או עודף משקל. הסיבה לכך היא שהתגובה שלהם לאינסולין היא מופחתת. על אף היות האינסולין חומר מדכא תיאבון שמפעיל את מרכז השובע במוח, במקרה של חולי סוכרת, התגובה המופחתת להורמון זה מפחיתה את דיכוי התיאבון, החולה חש רעב, אוכל יותר, ומשמין. כנוסף לכך, כשקיים עודף משקל, ברוב המקרים יהיה גם עודף שומן. עודף שומן זה שוקע בשרירים ובכבד ופוגע אף הוא ברגישות התאים לאינסולין. באופן זה מוחמרת ההשמנה בקרב החולים.
אם לא די בכך, אינסולין מוזרק, ובניגוד לאינסולין הטבעי המיוצר בגוף, אינו מגיע למוח, כך שאין ביכולתו לדכא את התיאבון. באופן זה נוצר מעין מעגל קסמים בו עודף משקל מחמיר את התנגודת לאינסולין, ישנה עלייה ברמות הסוכר בדם, ולכן נדרשת כמות גדולה יותר של אינסולין, שמשמין כשלעצמו.
תזונה נכונה וסיגול אורח חיים בריא תסייע משמעותית על איזון רמות הסוכר בדם ושמירה על המשקל.
המלצות להתנהלות ובקרה נכונה
- מומלץ למטופלים באינסולין, מכל הסוגים, לבצע ניטור של רמות הסוכר בדם כדי להעריך עד כמה יעיל הטיפול שהומלץ להם ושמא יש צורך לשנות את המינונים.
טבלה לניטור ומעקב אחרי רמת הסוכר בדם - מומלץ לחולי סוכרת שמקבלים אינסולין לפני הארוחה, ובשילוב עם אינסולין ארוך טווח, למדוד את רמות הסוכר בדם לפני כל ארוחה.
- טיפול באמצעות זריקת אינסולין צריך להתבצע לאחר קבלת הנחייה והדרכה בשימוש במזרק על ידי הרופא או אחות. מומלץ לבצע מעקב רפואי בתדירות שתיקבע על ידי הרופא, שיכלול מעקב אחר כפות הרגליים של החולה.
- כמו כן חשוב להצמד להנחיות תזונה נכונה המתאימה לסוגי אינסולין שונים, וכוללת חישוב כמות הפחמימות המתאימה להם.