חשיבות אכילת פירות
פירות לסוכרתיים
מעבר לטעמם המתוק והמרענן, לפירות יש חשיבות כארוחת ביניים קלה ואספקת נוזלים לגוף.
לרוב הפירות קשת יפה של ויטמינים ומינרלים, אולם בכמות קטנה. במרבית הפירות יש ממוצע של כ 10 מ"ג ויטמין סי, פרט לפירות הדר, בהם הממוצע הוא 60 מ"ג ויטמין סי לכל 100 גרם פרי. במלון כ 40 מ"ג ויטמין סי, ואילו ב 100 גרם קיוי יש לפחות כ 80 מ"ג ויטמין סי.
ויטמין סי נהרס בחום, ריסוק, חשיפה לאור ואי טריות.
לפירות סיבים תזונתיים, בעיקר בקליפתם העשירה גם בנוגדי חימצון, וחצי ממשקלם הוא מים. לכן הפירות טובים במיוחד כארוחת ביניים קלה.
השפעה אנרגטית של פירות שונים
על פי עקרונות התזונה הסינית יש למזונות שאנו אוכלים השפעה מחממת או מקררת על הגוף.
לכל מזון אנרגיה ייחודית – זו יכולה להיות חמה, חמימה, קרה, קרירה או ניטרלית.
המזונות שלהם אנרגיה מחממת יוצרים בגוף חום, ואילו המזונות בעלי האנרגיה המקררת יוצרים קור בגוף. המזונות הניטרליים אינם מקררים ואינם מחממים. אנרגיית המזון נקבעת על פי השפעתו המקררת או המחממת על הגוף ולא על פי הטמפרטורה שבה המזון מוגש ונאכל.
פירות הנחשבים למקררים מבחינה אנרגטית סינית הם:
אבטיח, מלון, מנגו, בננה, שסק, קרמבולה, אבוקדו, אגס, תפוח, תות שדה ופירות הדר.
הפירות בעלי אנרגיה מחממת הם:
אגוז מלך, גויאבה, דובדבן, ליצ'י, ערמונים ותמר.
הפירות בעלי אנרגיה ניטרלית שאינם מקררים או מחממים את הגוף, הם:
אננס, זיתים, משמש, ענבים, פטל, פפאיה, קוקוס, שזיף, שקד ותאנה.
פירות לסוכרתיים
הסוכר שבפירות בריא?
הסוכר שבפירות אינו סוכר בריא או עדיף מכל סוכר אחר. בסופו של דבר, כל סוגי הסוכר מתפרקים לחד סוכר ונספגים מהמעי לדם.
במיצי פירות רמת הסוכר גבוהה ונכנסת מהר מאוד לדם בגלל היעדר סיבים תזונתיים.
כמה פירות ליום מותר?
באופן כללי מותר 2 פירות ליום כגון תפוח ואגס. אם מדובר בפירות גדולים יותר כגון מלון, אבטיח, מנגו וכו', יש להגביל בכמות ל 1 כוס. זה כמובן תלוי ברמות הסוכר ובאופן בו כל אחד מושפע מאכילת פירות.
לסוכרתיים מומלץ להימנע מהפירות המאוד מתוקים ובעלי אינדקס גליקמי גבוה. צריך לזכור שרמת הסוכר בדם מושפעת לא רק מהערך הגליקמי, אלא גם מהעומס הגליקמי. כך למשל, אם נאכל כמות גדולה של פירות בעלי אינדקס גליקמי נמוך או בינוי, רמת הסוכר בדם תעלה לא פחות מאשר אכילת פירות בעלי אינדקס גליקמי גבוה.
פירות יבשים לעומת טריים
מים מהווים כחצי מתכולת פרי טרי. בפירות יבשים תכולת הסוכר הנה פי שניים מפרי טרי.
בנוסף מרבית הפירות היבשים מכילים גופרית, סולפיט, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומר ציפוי וסוכר.
אגוזי הפלא – שילוב ממתן עליית סוכר
כל חלבון ושומן מאטים את קצב כניסת הסוכר לדם. לכן, בכל ארוחה המכילה פחמימות, מומלץ להוסיף אגוז כלשהו, זרעים או טחינה.
אינדקס גליקמי
אינדקס גליקמי הנו מדד למהירות בה רמת הסוכר בדם עולה.
מזון בעל אינדקס גליקמי גבוה מתפרק מהר במערכת העיכול ומעלה במהירות את רמת הסוכר בדם לערכים גבוהים.
מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך, מתפרקים לאט יחסית, ומעלים את רמת הסוכר במתינות לערכים לא גבוהים.
פירות בעלי אינדקס גליקמי נמוך ובינוני
הפירות בעלי הערך הגליקמי הנמוך ביותר הם פטל, תות שדה, אבוקדו, דובדבנים, גויאבה ואשכולית.
אחריהם מצטרפים אגס, אפרסק, שזיף ותפוח. אותם יש להגביל ומומלץ לאוכלם עם אגוז או שניים.
לאבוקדו אמנם ערך גליקמי אפסי, אך כמות של 1 אבוקדו ליום עלולה ליצור תנגודת לאינסולין.
פירות בעלי אינדקס גליקמי גבוה
תמר ואבטיח הם בעלי הערך הגליקמי הגבוה ביותר.
אננס, מלון, בננה, משמש וענבים בעלי ערך גליקמי נמוך יותר, אך עדיין גבוה יחסית ולכן יש להגביל בכמות או להימנע.
איפה יש יותר סוכר, בתפוח או אבטיח?
ב 100 גרם תפוח יש פי 2 סוכר מאשר ב 100 גרם אבטיח!
עם זאת, בתפוח הרבה יותר סיבים תזונתיים (במיוחד בקליפה), והסוכר בדם עולה באופן מתון יותר לעומת אבטיח שמעלה את רמת הסוכר הרבה יותר מהר.
בנוסף, על פי רוב, נאכל תפוח אחד. אבל אבטיח, מי מסתפק ב 100 גרם?
מה עדיף, תפוח ירוק או תפוח אדום?
רמת המתיקות של הפרי, אינה מדד לרמת הסוכר שבו. ברוב סוגי התפוחים רמת סוכר דומה. ההבדל, שבתפוח ירוק ישנן חומצות הגוברות על הטעם המתוק שאינן קיימות בתפוח אדום.
שייק פירות מומלץ
לכמות של 500 מ"ל שייק:
120 מ"ל מים
120 מ"ל נוזל כגון חלב סויה או חלב שקדים ללא סוכר/ מיץ ללא סוכר (מותר מומתק בממתיק מלאכותי או סוכר אלכוהולי כגון קסיליטול).
פירות לפי בחירה:
חצי כוס או יותר: תות שדה, פירות יער.
חצי כוס: אגס, תפוח, אננס, מלון, בננה, קיוי.
על מנת להאט את קצב כניסת הסוכר לדם, מומלץ להוסיף כף טחינה גלמית או 2 אגוזים.
מומלץ להוסיף כפית גדושה זרעי פישתן טחונים.
פירות לסוכרתיים