מקובל לומר שצמחונות היא דרך חיים בריאה. האם זה באמת כך? האם אורח חיים תזונתי ללא חלבון מהחי יכול לשפר את הרגשתינו? והשאלה המתבקשת, האם צמחונות יכולה לשפר מצב של רמות סוכר גבוהות בדם.
מומחים שונים טוענים שדיאטה צמחונית המבוססת על דגנים, זרעים ואגוזים, קטניות, ירקות ופירות, מראה שיפור בבעיות בריאותיות שונות. למשל, הפחתה של 62% בסיכון לסוכרת, הפחתת הסיכון למחלות ממאירות ב 18%, הפחתה של 29% בסכנה להתקף לב, איזון שומנים בדם ולחץ הדם ועוד.
כמובן שכשדנים באורח חיים צמחוני, הכוונה למזונות בריאים כגון דגנים מלאים, מגוון ירקות, ולא למזונות “ריקים”, מטוגנים ומתועשים כגון צ’יפס, דברי מאפה מקמח לבן, חטיפים, מזונות מעובדים ושתיה מתוקה.
השאלה, כמה השפעה יש גם למדדים נוספים המאפיינים צמחונים כגון מסת גוף נמוכה יותר.
הורדה בריאה במשקל גוף לבדה, יכולה לתרום רבות לאיזון לחץ דם ואיזון רמות הסוכר בדם.
בארה”ב נערך מחקר על ידי וועידת הרופאים לרפואה אחראית בוושינגטון, בו חילקו 72 חולי סוכרת לשתי קבוצות. קבוצה אחת אכלה תפריט צמחוני בלבד (עם יוגורט דל שומן אחד ליום), בעוד הקבוצה השנייה אכלה תזונה רגילה המומלצת לחולי סוכרת:
מסקנת החוקרים הייתה, שהתזונה הצמחונית הייתה יעילה כמעט פי שניים בהפחתת משקל גוף לעומת הקבוצה השנייה
בנוסף, החוקרים ביצעו בדיקת MRI על מנת לבדוק את שכבות השומן שמתחת לעור. בעוד שבשתי הקבוצות חלה הפחתה בשומן שמתחת לעור, רק בקבוצה הצמחונית הייתה הפחתה בשומן שמעל השרירים. לממצא זה חשיבות רבה, כיוון שידוע לחוקרים על קשר שבין שומן שמעל השרירים לבין תנגודת לאינסולין. כלומר, ככל שיש פחות שומן מעל השרירים, כך יש התקשרות טובה יותר של ההורמון אינסולין עם הרצפטור שעל גבי מעטפת התא, כדוגמת מפתח ומנעול. בעקבות כך הגלוקוז נכנס מהדם לתאי הגוף, שם מופקת ממנו אנרגיה זמינה לפעולות הגוף.
ממצאים אליו חשובים לכל אלו המעוניינים להפחית במשקל ולהישאר רזים, במיוחד לחולי סוכרת סוג 2 הסובלים מעודף משקל.
במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics מסבירים המומחים כי חשוב לוודא שדיאטות צמחוניות אלו תהיינה מתוכננות ומאוזנות היטב, משום שכל דיאטה שאינה מתוכננת ומאוזנת היטב עלולה להוביל לחסרים באבות המזון או חלק מהם, ומכאן להביא לתופעות לוואי שליליות.
.על מנת לספק את כל אבות המזון באופן הנכון, ובמיוחד את הקשת הרחבה של וויטמינים ומינרלים, צלחת צמחונית מאוזנת צריכה להכיל דגנים מלאים, ירקות מסוגים וצבעים שונים, קטניות, ומעט פירות, אגוזים וזרעים. “נקודת התורפה” של הצמחונות היא היעדר מזונות מהחי המכילים את הוויטמין החשוב מאוד B12, אותו הגוף בדרך כלל אינו מייצר לבד. לכן, חשוב להשלים ויטמין זה במידה ומתגלה חוסר בבדיקות הדם. בצעירים חשוב מאוד לתכנן ארוחות הכוללות כמות מספקת של ברזל, אבץ, ובחלק מהמקרים, גם של סידן וויטמין D.