שוקולד הוא הממתק האהוב והנמכר ביותר בעולם כיום.
מספרים שמתוך עשרה אנשים, תשעה אוהבים שוקולד, והעשירי… משקר.
ייצור השוקולד
שוקולד עשוי מזרעים טחונים, מותססים וקלויים של עץ הקקאו, אליהם מוסיפים לציטין וסוכר.
השלב הראשון הוא קטיף של תרמילי הקקאו. לאחר מכן, מוציאים את פולי הקקאו מתוך התרמילים ומניחים אותם לתסוס.
לאחר התסיסה, קולים את פולי הקקאו וממיינים אותם.
את הפולים הקלויים טוחנים תוך חימום עדין, עד שמתקבל נוזל סמיך הנקרא ליקר הקקאו.
במשך 1-2 שבועות, נמצא ליקר הקקאו במכונה, בטמפרטורה של 45 מעלות צלזיוס, שם נשחקים חלקיקי הקקאו הטחון, עד לקבלת נוזל סמיך וחלק.
בשלב זה ניתן להפריד את ליקר הקקאו לשני מרכיבים: אבקת הקקאו וחמאת הקקאו, שהיא למעשה השומן של פולי הקקאו. לאחר מכן, בהתאם לסוג השוקולד הרצוי, מוסים לליקר הקקאו לציטין וסוכר.
את התערובת שהתקבלה מחממים בטמפרטורה של כ 30 מעלות צליוס, מקררים ושוב מחממים ומוזגים לתבניות ליצירת קוביות שוקולד או כל צורה אחרת.
ערכים תזונתיים
הערכים בין סוגי השוקולד משתנים מעט. להלן מובאים טווח ממוצע ל 100 גרם שוקולד, כשהערכים הנמוכים יותר מתייחסים לשוקולד מריר 40% מוצקי קקאו, והערכים הגבוהים יותר לשוקולד חלב;
קלוריות (אנרגיה) 500-550
חלבונים 5-7 גרם
פחמימות 53-58 גרם
שומנים 30-32 גרם
כולסטרול 0-27 מיליגרם
נתרן 0-82 מיליגרם
השפעות בריאותיות
ממריץ – פולי הקקאו מכילים אלקלואיד מריר בשם תאוברומין. בדומה לקפאין, החומר מגביר את פעילות מערכת העצבים המרכזית, מגביר מרץ, קשב ועירנות.
שהוא חומר שומני נוגד דלקת.PEAשיפור מצב הרוח – שוקולד מריר מכיל
חומר זה דומה במבנהו לכימיקל המופרש מהמוח כשאנו חשים אהבה.
שוקולד מעודד שחרור אנדורפינים, שהם חומרים כימיים המופרשים מבלוטת יותרת המוח. האנדורפינים משפרים את מצב הרוח ומסייעים להתמודדות עם מתח, פחד וכאב.
איזה שוקולד מומלץ לסוכרתיים
הטוב ביותר הוא שוקולד מריר ללא תוספת סוכר.
בשוקולד זה יש אמנם לא מעט קלוריות ל 100 גרם שוקולד, אך פחות משמעותית משאר הסוגים.
טעמו המתוק מגיע מתוספת סוכרלוז או קסיליטול. העובדה שאינו מכיל סוכר, לא תגרום לעליית סוכר חדה.
באופן כללי מוצקי הקקאו מומלצים וטובים, ומסייעים להאט את קצב כניסת הסוכר לדם. אולם, לגבי שוקולד מריר מסוגים שונים שמכילים סוכר, אלו המכילים 80% מוצקי קקאו אינם בהכרח הטובים ביותר. חשוב לקרוא את טבלת הרכיבים ולבדוק היכן ממוקם הסוכר. האם במקום הראשון או השני, וכמה סוכר יש ב 100 גרם מוצר.
כמו כן, שוקולד מריר מסייע להורדת לחץ הדם ומכיל נוגדי חימצון.
תהליך חימצון עלול ליצור רדיקלים חופשיים, הגורמים לתגובת שרשרת כימית שפוגעת בתאי הגוף. נוגדי החמצון בולמים את תגובת השרשרת המזיקה הזו.
מתכון לעוגיות בראוניס
המצרכים:
3 ביצים
200 גרם ממרח חרובים ללא סוכר
1 כפית תמצית וניל
200 גרם חמאה
1 חבילת שוקולד מריר ללא סוכר
1.5 כוסות קמח מלא
1 כפית אבקת אפייה
קורט מלח
אופן ההכנה
לחמם מראש תנור ל-180 מעלות. לרפד תבנית בנייר אפייה.
על להבה נמוכה, להמיס את ממרח החרובים, השוקולד והחמאה בסיר קטן, לערבב עד לקבלת תערובת חלקה ולכבות את האש.
בקערה, לטרוף באמצעות מיקסר ידני, במהירות גבוהה, את הביצים ותמצית הווניל.
בקערה, לערבב את הקמח, אבקת האפייה והמלח.
להוסיף אל תערובת הביצים, תוך כדי הקצפה, מחצית מתערובת השוקולד, מחצית מתערובת הקמח.
להוסיף את יתרת השוקולד ואת יתרת הקמח.
ליצוק באופן אחיד את הבלילה לתוך תבנית האפייה ולאפות למשך כ-30 דקות.
להכניס קיסם עץ ולבדוק, אם הקיסם יוצא נקי הבראוניז מוכנים.
להוציא מהתנור להתקרר ולחתוך לריבועים.
תוספת טחינה גלמית, אגוזים או שקדים, תסייע בהאטת קצב כניסת הסוכר לדם.