על פי עקרונות התזונה הסינית יש למזונות שאנו אוכלים השפעה מחממת או מקררת על הגוף.
לכל מזון אנרגיה ייחודית – זו יכולה להיות חמה, חמימה, קרה, קרירה או ניטרלית.
המזונות שלהם אנרגיה מחממת יוצרים בגוף חום, ואילו המזונות בעלי האנרגיה המקררת יוצרים קור בגוף. המזונות הניטרליים אינם מקררים ואינם מחממים. אנרגיית המזון נקבעת על פי השפעתו המקררת או המחממת על הגוף ולא על פי הטמפרטורה שבה המזון מוגש ונאכל.הטמפרטורה
דוגמאות למזונות מחממים: חרדל, ג'ינג'ר, שום, קימל, עוף ובשר. הטמפרטורה
דוגמאות למזונות מקררים: אצות ים, עגבניה, חציל, סלרי, מלפפון, חיטה וטופו.
בישול מזון הנחשב קר מבחינה אנרגטית (למשל עגבניות וגריסים) לא ישנה את טבעו לאנרגיה חמה. ניתן לאזן את אופיו האנרגטי של התבשיל על ידי הוספת אלמנט מחמם כגון שום, בצל, פלפל שחור, ג'ינג'ר וכו'.הטמפרטורה
אדם הרוצה לחמם את גופו במזג אוויר חורפי וקר, עדיף שישתה תה צמחים מחמם, כגון: תה קינמון, רוזמרין או שומר מאשר תה תפוחים, נענע, או תה ירוק סיני – אלה גורמים לקירור הגוף.
ברגע שאנו שותים משקה חם או אוכלים מרק חם אנו חשים חמימות בגוף, אך בטווח הארוך יותר, האנרגיה של המזון היא זו שתשפיע על הטמפרטורה הפנימית בגוף.
אם נרצה לחמם את הגוף בעזרת מזונות חריפים וחמים כדוגמת פלפל אדום חריף, נצטרך להסתפק בכמות קטנה שכן כמות גדולה ממזון זה עלולה לגרום להזעה ולנידוף חום הגוף. בדומה לכך, אלכוהול, הנחשב למחמם, גורם להרחבת כלי הדם בהיקף החיצוני של הגוף ושתייתו במזג אוויר קר תביא למעשה לקירור הגוף.
ב-NEI JING נאמר שיש לחמם מצבי קור ולקרר מצבי חום. לכן, מזונות מחממים יטפלו במחלות קור ואילו מזונות מקררים יטפלו במחלות חום. לדוגמא: מי שסובל מכאבי פרקים המחמירים במזג אוויר קר, טוב יהיה אם יאכל מזונות מחממים שיסייעו לסילוק הקור מהמפרקים; מי שסובל מפצעים שורפים ומגרדים, המחמירים בחשיפה לאקלים חם, צריך להימנע ממזון מחמם ולהתמקד במזון מקרר.
בדומה לחלוקה למחלות קרות ולמחלות חמות, מסווגים גם את גוף האדם לטיפוס קר או חם. המאפיינים של טיפוס קר הם משיכה למזג אוויר חם ורתיעה מקור; הוא יעדיף משקה חם, מקלחות חמות וביגוד וכיסוי חמים. אדם מטיפוס זה כדאי שיצמצם את צריכת המזונות המקררים וירבה במזונות מחממים.
הטיפוס החם מתאפיין בהעדפתו לקרירות, שתייה קרה, רתיעה מחום ופחות שכבות בגדים. אדם מטיפוס זה, כדאי לו שיצמצם את המזונות המחממים בתפריטו וירבה במזונות מקררים.