דיאטה לסוכרתיים – מה מותר לאכול לחולי סכרת וממה עדיף להימנע

קמח לבן

סוכרתיים? מתלבטים בסוגי המזונות שכדאי לכם לצרוך ואשר ישפרו משמעותית את מאזן הסוכר בדם, יסייעו להפחית את נזקי המחלה וייטיבו עם מצב בריאותכם? לפניכם המלצות לתזונה נכונה, בריאה ומאוזנת, המומלצת  לכל מי שמעונין לסגל אורח חיים בריא, ובפרט לסוכרתיים.

שילוב של תזונה נכונה, יחד עם הטיפול הטבעי, מסייע למנוע עלייה ברמות הסוכר וסיבוכים אפשריים של סוכרת.

התאמת תפריט אישי לחולי סוכרת

התפריט והתזונה לסוכרת שונים מאדם לאדם, ומומלץ לבסס אותם על נתונים אישיים כמו גיל, מצב בריאותי, משקל רצוי ואורח חיים. עקרונות של תזונה בריאה ונכונה תקפים לאנשים רבים, אך אנשים עם סוכרת צריכים להקפיד גם על כמויות של פחמימות.

מה מותר לחולי סוכרת לאכול?

בתזונה לחולי סוכרת חשוב ומותר לצרוך מזון מגוון ומאוזן, עשיר ברכיבים תזונתיים. במהלך היום כדאי לאכול 2 פירות שונים, לא מתוקים, ירקות בצבעים שונים אך בעיקר ירקות בצבע ירוק, מנה עיקרית המורכבת מחלבון כמו דג, טופו או ביצה. כמו כן, ניתן לאכול, במתינות ובמידה, שומנים בריאים, דוגמת טחינה, שקדים, אגוזים ושמן צמחי.

דגשים חשובים שיש לתת עליהם את הדעת:

  • עדיף לצרוך פחמימות בריאות:
    • דגנים מלאים : חישוב המנה הוא ככוס דגנים לאחר הבישול: אורז מלא, קינואה, כוסמת, שיבולת שועל מועשרת בסובין שבולת שועל, או 2 פרוסות לחם חיטה מלאה.
    • קטניות: חישוב המנה הוא כחצי כוס קטניות לאחר הבישול: טופו, פולי סויה, עדשים, מאש, חומוס, שעועית, ופול.
  • פירות: רצוי לצרוך פירות שהמדד הגליקמי שלהם יחסית נמוך: גויאבה, פפאיה, תפוח, אגס, תות, אשכולית, רימון, שזיף ואפרסק.
    • מומלץ לאכול פרי אחד בכל פעם, בשילוב שקדים או אגוזים, שמעכבים את ספיגת הסוכר בדם.
    • עדיף לאכול פרי ולא לשתות מיץ סחוט ממנו. המיץ נוטל מן הפרי את הסיבים התזונתיים, ומותיר את מרבית הפחמימות, מה שמעלה את רמת הסוכר בדם.

מזונות מומלצים לחולי סוכרת

ממה כדאי לחולי סוכרת להימנע?

  • מזונות "ריקים" – מזונות דלים בחלבון, ויטמינים, סיבים תזונתיים או מינרלים:
    • ממתקים עתירי סוכר, משקאות קלים, מאפים עתירי בצק, למשל בורקס ומוצרי חיטה מקמח לבן, ואורז לבן.
  • מזון עתיר שומן – עלול לתרום להשמנה ומעלה את התנגודת לאינסולין, דבר שעלול להאיץ התפתחות של סוכרת או להחמיר סוכרת קיימת. על כן מומלץ להימנע ממזון שמכיל הרבה שומן וממזון מטוגן, ולהעדיף מזון שעבר צליה, אידוי, אפיה ובישול.
  • מזון מוכן או מהיר – פיצה, בורקס, מאפים, שניצלים, נקניקים והמבורגרים מעובדים ומוכנים, צ'יפס, פלאפל וכדומה.
  • מלח – עודפי נתרן אינם בריאים ומומלץ להפחית צריכה של מזון מעובד מלוח או עשיר בנתרן, למשל חטיפים, קרקרים, אבקת מרק, חמוצים קנויים, גבינות מלוחות ומזון מעובד.
  • בשר בקר ואבוקדו – מומלץ להמעיט ואם אפשר, להמנע לחלוטין. מוצרים אלו עלולים להחמיר תנגודת לאינסולין.

מזונות לא מומלצים לחולי סוכרת

תזונה נכונה לחולי סוכרת על פי הרפואה הסינית

הרפואה הסינית מסתכלת על הגוף כמכלול, ומציעה המלצות תזונה מותאמות אישית לכל אדם, ובפרט לחולי סוכרת. ברפואה הסינית יחפש המטפל אחר הגורמים לסוכרת, בנוסף לסימפטום. הגורמים שונים מאדם אחד למשנהו, ולכן יש חשיבות לאבחון מקיף ולהתרמת תפריט מותאם אישית לכל מטופל.

התפריט והתזונה המיטביים שונים מאדם לאדם ובמצב תזונתי רגיש כמו סוכרת חשוב מאוד לקבל תפריט מותאם אישית

דוגמה לצלחת יומית מאוזנת

צלחת יומית מאוזנת עוסקת בכמות הפחמימות, החלבונים והשומנים שעלינו לצרוך ביום.

כמות זו נמדדת באחוזים מתוך הכמות הקלורית המומלצת ליום.

ההמלצה הכללית לפיה נחלק את הצלחת היומית:

פחמימות מורכבות – 55%

חלבון – 20%

שומן – 25%

כלומר: כחצי מהצלחת תהי המורכבת מפחמימות מורכבות, בעוד שכרבע ממנה יהיה מורכבת משומן וכרבע מחלבון.

פחמימות מורכבות

כוסמת, קינואה, שיבולת שועל, אורז ארוך מלא, שיפון וחיטה מלאה ומוצריה כגון, לחם ופסטה מקמח מלא, קוסקוס מלא, תירס (מעט) .

ירקות: כוללים את הירקות דלי הפחמימות הבאים: חסה ערבית ומסולסלת, סלרי, ברוקולי, כרוב, כרוב ניצנים, כרוב סיני, כרובית, שעועית ירוקה וצהובה, קולרבי, מלפפון, בצל ירוק, עירית, שום , פטריות שיטאקי ושמפיניון, פטרוזיליה, כוסברה, שומר, פלפל מתוק, עולש, צנון, עגבנייה, תרד, אצות, חציל, אספרגוס, במיה, כרישה, קישואים, לפת, בזיליקום.

את הירקות מומלץ לאכול מבושלים ובתוספת מנת חלבון או שומן.

מומלץ לאכול בעיקר ירקות מקבוצת דלי הפחמימות ולהמנע, או להפחית, בצריכת ירקות עתירי פחמימות, כמו: תפוח-אדמה ותפוח-אדמה ירושלמי, סלק אדום, גזר לבן, בטטה, גזר. ניתן לצרוך ירקות אלו במתינות ולאכול אותם עם קליפתם. העדיפו דלעת על פני תפוח אדמה, ושלבו בארוחות שיש בהן פחמימות, גם חלבונים ושומנים. אלו מאטים את קצב כניסת הסוכר לדם.

פירות: משמש, פפאיה, אפרסק, אשכולית, קיווי, תפוח ירוק חמוץ, דובדבנים, לימון, גויאבה, אגס, שזיפים, תות שדה, תות עץ, אוכמניות, תפוז, קלמנטינה.

חלבונים

חלבון מהצומח: טופו, סויה, שקדים ואגוזים, שעועית יבשה, שעועית מאש, שעועית אזוקי, עדשים, חומוס, פול.

חלבון מהחי: מוצרי חלב עזים, ביצים, דגים, הודו, חזה עוף.

שומנים

שמן צמחי כגון קנולה, זית, תירס, חריע, סויה, שומשום וכו', וכן, זיתים, חמאה, מיונז, טחינה, בוטנים, אגוזים וגרעינים.

בכל מקרה, חשוב למדוד את רמת הסוכר שעתיים לאחר הארוחה, ובמידה ורמת הסוכר גבוהה, יש להוציא את המזון "החשוד" בארוחה הבאה ולבדוק שוב את רמת הסוכר. כך יש לנהוג תמיד כשרמת הסוכר גבוהה, אך יחד עם זאת יש לזכור, שרמת סוכר גבוהה יכולה להיות קשורה גם במתח נפשי או במצב דלקתי בגוף.

חשיבות הסיבים התזונתיים

סיבים תזונתיים מהווים את מבנה השלד בצמחים, משמשים לאגירת פחמימות ונמצאים בירקות, פירות ודגנים מלאים. יתרונותיהם של הסיבים התזונתיים הם רבים:

בפחמימות הנאכלות עם סיבים תזונתיים, כגון ירקות ודגנים עם קליפתם (אורז מלא, חיטה מלאה וכו'), הסוכר נספג לדם באופן הדרגתי ולא חד ומהיר, הפרשת סוכר בשתן היא מועטה יותר וניתן להפחית את מינוני התרופות.

  • לסיבים תכונה של ספיחת נוזלים ולכן הם מתנפחים, משפרים את תנועת המעיים ומקלים על עצירות.
  •  אכילת מזונות עתירי סיבים נותנת תחושת שובע ומלאות ,ובכך מקטינה את כמות המזון בארוחה.
  •  סיבים תזונתיים מקטינים הצטברות שומנים בכלי הדם.

ההמלצה כיום לאדם מבוגר בריא היא צריכה של 20-35 גרם סיבים ליום, תלוי במשקל הגוף.

התפריט והתזונה לסוכרת שונים מאדם לאדם, ומומלץ לבסס אותם על נתונים אישיים כמו גיל, מצב בריאותי, משקל רצוי ואורחות חיים

תזונה לסוכרת וטיפול טבעי תומך

הנחיות התזונה שמציעה הרפואה הסינית לחולי סוכרת משלימות את אילו המקובלות בעולם המערבי ובתפיסה הרפואית הקונבנציונלית. הרפואה הסינית מציעה, נוסף על תפריט אישי לסוכרתיים, גם טיפול תומך באמצעות דיקור, וצמחי מרפא. צמחי המרפא של נטורל סין מפחיתים את רמת הסוכרת בדם ומסייעים לשמור על רמות סוכר מאוזנות לאורך זמן. הדיקור וטיפולי המגע תומכים באיזון רמת הסוכר בדם ובאיזון האנרגיה במערכות הגוף החשובות ואף מסייע בהרפיית מתח, הפחתת חרדה ושיפור זרימת הדם לגפיים.

אורון אופק

קליניקת נטורל סין מסייעת לחולי סוכרת רבים, בכל סוגי המחלה ודרגות החומרה שלה. אורון אופק, מקים ומנהל הקליניקה הוא בעל נסיון לימודי ומעשי נרחב אותו רכש בארץ ובסין. שיטות הטיפול הטבעי בקליניקה, מתבססות על הרפואה הסינית, ומסייעות לחולי סוכרת רבים להשיב לעצמם את איכות החיים, למנוע את סיבוכי המחלה וליהנות מגוף מחוזק, חיוני ועם מדדי סוכר מאוזנים בדם. כמו כן, בקליניקה ניתן טיפול לבעיות אורטופדיות שונות, יתר לחץ דם, מתח נפשי ועוד.

אם אתם מאובחנים עם סוכרת, או מצויים במצב של טרום סוכרת או השמנת יתר, פנו אלינו עוד היום להתאמת תפריט אישי בריא ומאוזן שיסייע לכם לשמור על בריאות תקינה ואיכות חיים טובה.

יש לך שאלה לאורון? השאר/י הודעה ונחזור אליך בהקדם

דיאטה לסוכרתיים – מה מותר לאכול לחולי סכרת וממה עדיף להימנע
4.9 (98.65%) 74 votes

יש לך שאלה לאורון? השאר/י הודעה ונחזור אליך בהקדם

מאשר/ת לקבל את הניוזלטר ואשמח לקבל 10% הנחה לקניה ראשונה!